Brynäs åker ur SHL

Efter 62 år i landets högsta ishockeyserie är det över. Brynäs åker ur SHL efter att Malmö vunnit det ångestfyllda kvalet.
Den nya verkligheten i hockeyallsvenskan gör att Gävleklubben tappar runt 34 miljoner kronor i intäkter.

ANNONS
|

Inget lag i svensk ishockey har lyckats vända ett 0–3-underläge till seger 4–3 i matcher i varken SM-slutspel eller i SHL:s kvalspel.

Inte heller Brynäs lyckades skriva historia i årets nedflyttningskval mot Malmö – skåningarna vann serien med 4–1 i matcher och spelar därmed i SHL även kommande höst. I den femte matchen vann Malmö på bortais med 1–0.

– Det känns otroligt hårt ända in i det djupaste Brynäshjärta som finns. Det är helt tomt. Det var många hjärtan som var här ute i dag. Vi skapar tillräckligt mycket för att göra mål, men gör man inte mål så vinner man inte, säger Molin i C More.

ANNONS

– Vi som kom in och gjorde allt som vi kunde för att vinna fyra matcher, vi lyckades vinna en match, det räckte inte.

Han fortsätter:

– Jag förstår att man (supportrarna) är besvikna, det ska man vara. Övriga tränare och spelare mår naturligtvis inte bra i det här som alla andra brynäsare. Vi ska knyta våra nävar, tro mig.

För Brynäs väntar i stället hockeyallsvenskan och en rejäl ekonomisk smäll. SHL:s centrala avtal, där tv-pengar är den stora kakan, ger klubbarna runt 44 miljoner kronor per år. I hockeyallsvenskan rör det sig om en tiondel av den summan. Första säsongen i den lägre serien får dock det nedflyttade laget en form av SHL-fallskärm på drygt sex miljoner kronor.

Har 13 SM-guld

Med 13 SM-guld på meritlistan är Brynäs den näst framgångsrika ishockeyföreningen genom tiderna – endast Djurgården (16 guld) har tagit fler SM-titlar. Gävleklubben har spelat i landets högsta ishockeyserie sedan säsongen 1961–1962 utan att åka ur – fram till den 23 mars 2023.

Alla i Gävle har inte kunnat hantera besvikelsen. Efter hemmaförlusten i den tredje kvalmatchen i lördags fick den skadade lagkaptenen Anton Rödin och sportchefen Johan Alcén besök av maskerade män utanför sina hem.

– Jag fick rycka upp barnen och gå upp och gömma dem i en garderob på vinden, för att det står maskerade män och bankar på dörren, sade Anton Rödin till Expressen.

ANNONS

Polisanmälningar har gjorts om ringa skadegörelse, ofredande och brott mot ordningslagen.

Sparkade tränaren

Brynäs har varit nära att åka ur SHL vid ett antal tillfällen genom åren. För två år sedan hängde Gävleklubben kvar i högsta serien via kvalseger mot HV71. Detta efter att tränarduon Peter Andersson och Viktor Stråle fått sparken via ett telefonsamtal på väg hem med spelarbussen från grundseriens sista match i Oskarshamn. Josef Boumedienne och Nils Ekman tog över och räddade kontraktet.

Historien upprepade sig i år. Inför kvalet fick finländaren Mikko Manner och hans kolleger sparken. Klubbikonen Ove Molin – assisterad av exempelvis Anders "Masken" Carlsson och Johan Holmqvist – klev in i båset, men där tog likheterna med våren 2021 slut.

Brynäs förlorade med 1–4 i matcher mot Malmö och får lämna svensk ishockeys finrum. Nu väntar hockeyallsvenskan och bortamatcher mot exempelvis Almtuna, Vita Hästen och Kristianstad.

LÄS MER:Jubel i Malmö: Kvar i SHL nästa säsong

LÄS MER:Frölunda körde över Färjestad – Matt Tomkins blev utbytt

LÄS MER:Ny otäck skada – Konstantin Komarek fick skridskoskena över handleden

ANNONS