Börje Salming är död – 71 år gammal

Börje Salming är död. Hockeylegendaren blev 71 år gammal.
”Börje var en pionjär i spelet och en ikon”, skriver Toronto Maple Leafs i ett uttalande.

ANNONS
|

Anders Börje Salming föddes i Kiruna den 17 april 1951. Hans uppväxt i norra Sverige kom på många sätt att speglas i hans legendariska karriär som hockeyspelare.

Som femåring förlorade Börje Salming sin pappa Erland i en gruvolycka. I sitt sommarprat 2014 berättade Börje att han hade sin fyra år äldre broder Stig som en stor trygghet i barndomen, men att han hela tiden saknade en fadersfigur att vända sig till.

Vilket ledde till att han fick lära sig att ta hand om sig själv.

”Jag lärde mig att bita ihop, att inte visa hur det känns”, berättade han i sitt sommarprat.

ANNONS

Börje Salming fostrades i Kiruna AIF, men som 19-åring flyttade han ner till Gävle för att spela tillsammans med sin storebror Stig i ett stjärnspäckat Brynäs IF, som på den tiden var en dominant inom svensk hockey.

Flyttade till Toronto – och bröt ny mark

Totalt blev det tre säsonger och två SM-guld i Brynäs innan flyttlasset gick till Kanada. Börje Salming upptäcktes av Toronto Maple Leafs under en uppvisningsmatch mot ett kanadensiskt lag. Börje fick ett matchstraff efter att ha gett igen för ett antal fula smällar som han fått.

NHL-kontraktet skrevs i största hemlighet under VM i Moskva, där Sverige tog silver och Börje stod för tio poäng på lika många matcher.

Börje Salming slog sig in i Toronto Maple Leafs tillsammans med Inge Hammarström och blev där en pionjär för svenskar i världens bästa hockeyliga.

Innan Salming kom till ligan ansågs svenskar vara veka och fega. En fördom som Börje Salming motbevisade flera gånger om.

Börje Salming banade väg för svenskar i NHL.
Börje Salming banade väg för svenskar i NHL. Bild: IHA

Under sina 17 säsonger i ligan var Börje Salming en av NHL:s absolut bästa backar. Faktum är att endast fyra backar gjorde fler poäng än svensken under Salmings tid i Nordamerika.

Salming var också känd för alla otaliga ärr som han ådrog sig under sin karriär. Mest uppmärksammad var olyckan 1986, då Detroits Gerard Gallant, av misstag, trampade Börje Salming i ansiktet med skridskon.

ANNONS

Olyckan kunde mycket väl kostat honom livet. Men Börje Salming överlevde med 300 stygn tvärs över ansiktet.

“En centimeter åt ett annat håll och jag hade varit utan höger öga. Eller en decimeter längre ned och Gallants skridsko hade träffat halsen”, skrev Börje i sin bok ”Legendaren – Salming”.

Börje Salming, efter olyckan då han blev trampad på i ansiktet av en skridsko.
Börje Salming, efter olyckan då han blev trampad på i ansiktet av en skridsko. Bild: Toronto Sun/AP/TT

16 av sina 17 säsonger i NHL spelade Börje Salming i Toronto Maple Leafs, där han anses vara en av de största någonsin. Ett kvitto på hur älskad han var i hockeytokiga Toronto var det bemötande han fick under Canada Cup 1976.

Sverige skulle möta USA i Maple Leaf Garden och när den Kirunafödde stjärnbacken skulle presenteras reste sig samtliga i arenan och för att visa sin uppskattning.

”Jag åker runt ett par varv och väntar på att de ska tystna, men det bara fortsätter. Hela arenan kokar. Till slut börjar jag tycka att det känns pinsamt, jag vet inte vart jag ska ta vägen”, berättade Börje Salming i sitt sommarprat 2014.

Han konstaterade:

”Jag tror det var i och med det här som folk hemma i Sverige fattade att det gick bra för mig i NHL.”

Efter karriären blev Börje Salming förste svensk någonsin att väljas in i nordamerikanska Hockey Hall of Fame. Han har även fått sitt tröjnummer 21 pensionerat i Toronto, samt står som staty utanför lagets arena.

ANNONS

Börje Salming drabbades av ALS

I augusti 2022 meddelade Börje Salming att han drabbats av den obotliga, dödliga, sjukdomen ALS.

– Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför, sa han i en intervju med TT.

Två månader senare rapporterade Sportexpressen att han, då sjukdomen hade satt sig på svalget, inte längre kunde prata.

Efter beskedet har hockeyvärlden hyllat Salming på flera olika sätt. Bland annat i Toronto där han var på plats under två matcher.

Salming hyllades även under tidernas hockeygala förra veckan då han mottog NHL:s hederspris.

Börje Salming död – 71 år gammal

Nu meddelar Toronto Maple Leafs att Börje Salming har dött.

”Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär i spelet och en ikon med en okrossbar kämparanda och obestridlig tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierar sig själv genom sitt spel på isen och genom hans bidrag till samhället.

Börje anslöt till Maple Leafs för 50 år sedan och kommer för alltid att vara en del av hockeyfamiljen. Vi sänder vår djupaste kondoleanser till hans fru, Pia, hans barn Teresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lisa och Sara och hans bror Stig”, skriver klubben i ett uttalande

ANNONS

Han sörjs närmast av sin hustru Pia, sina barn Bianca, Teresa, Rasmus, Anders, bonusbarnen Lisa och Sara, samt sin bror Stig och mor Karin.

Börje Salming blev 71 år gammal.

Börje Salming blev 71 år gammal.
Börje Salming blev 71 år gammal. Bild: Fredric Alm/TT

LÄS MER:För mig kommer Börje Salming alltid att leva

LÄS MER:Här är Börje Salmings liv i bilder

Fakta: Börje Salming

Namn: Anders Börje Salming

Född: 17 april 1951

Moderklubb: Kiruna AIF

Position: Back

Klubbar: Kiruna AIF, Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, AIK

Meriter: Två SM-guld, ett VM-silver och två VM-brons. Blev invald i Hockey Hall of Fame, som förste svensk någonsin, 1996 och har sitt tröjnummer 21 pensionerat i Toronto.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS