Bianca Salming berättar om Börjes sista tid

Börje Salmings död var det största traumat i Biancas liv.
I ”Salminggenen” berättar hon om sin pappas sista dagar i livet.
– Han hade sådan ångest, han ville verkligen leva, säger Bianca i dokumentären.

ANNONS
|

I dokumentären ”Salminggenen” får tittaren följa med Bianca Salming när hon kämpar för att nå toppen bland mångkampare, samtidigt som hennes pappa Börje både insjuknar och dör i ALS.

Bianca har tidigare berättat om hur dokumentärens tema kom att förändras, eftersom Börje insjuknade under inspelningen, och att hon ändå vill slutföra den – som en hyllning till sin pappa.

Under söndagen har Salminggenen premiär på SVT. Bland annat får tittaren följa med under Börjes sista dagar i livet, bland annat när han hyllades i Toronto.

Kort efter hyllningen i Kanada fick Börje Salming även motta stående ovationer under tidernas hockeygala i Globen och bara en vecka senare avled han, 71 år gammal.

ANNONS

Bianca tror att hyllningarna var något Börje kände att han behövde göra innan han dog.

– Sen tror jag att hans kropp och själ kände att ”nu är jag klar” och det säger ganska mycket om vad de här sakerna betyder för honom: Toronto, Svenska folket och hans familj. De tre bitarna, det var de han behövde, säger hon.

Bianca Salming: ”Jag tror inte han dog lycklig”

Bianca berättar att Börjes död är det största traumat i hennes liv och att det är något som är svårt att gå vidare från. Hon menar dock att Börje fick ett fint avslut, men samtidigt kommer hon fram till en mörk och krass slutsats.

– Jag tror pappa dog på det bästa möjliga sättet, men jag tror inte han dog lycklig, för allt han ville var att leva.

Både Bianca och hennes mamma, Katarina Pettersson, berättar att Börjes sista tid i livet präglades av ångest.

– Jag vet bara att han hade sådan ångest över att dö. Han ville verkligen leva, det är det enda.

LÄS MER:Börje dog inte lycklig – hur fan kunde jag tro det?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS