Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Belarus flagga byttes ut på hockey-VM

Efter gårdagens händelser i Belarus har röster höjts även i hockeyvärlden mot landets styre och ledaren Aleksandr Lukasjenko. I Riga, där pågående hockey-VM arrangeras, har Belarus flagga bytts ut mot den som ofta används av demonstranter i Belarus.

Det var under söndagen som ett förbipasserande passagerarplan tvingades landa i Belarus på grund av ett påstått bombhot. Sedan greps den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj. Reaktionerna i omvärlden har varit starka och många.

LÄS MER: Sverige avråder från flygtrafik via Belarus

Samtidigt pågår ishockey-VM i Riga, där just Belarus så sent som på söndagen vann överraskande med 1-0 mot Sverige. På sociala medier har det florerat åsikter om att Belarus borde kastas ut ur turneringen, efter flyghändelsen.

Nu har Riga som stad gjort en tydlig markering mot den belarusiska regimen. I VM-området där alla deltagarländers flaggor hänger har staden bytt ut den rödgröna officiella Belarusflaggan mot en vitröd, som används av de som protesterar mot regimen.

LÄS MER: Lukasjenko tvingade ned passagerarplan

Detta berättade Edgars Rinkēvičs, utrikesminister i Lettland, på Twitter. ”I solidaritet med det belarusiska folkets önskan om frihet lyfte vi den vitröda flaggan i centrala Riga. Tack till Riga kommun för initiativet”, skriver han.

Belarus har beslutat att utvisa Lettlands ambassadör efter flaggbytet, det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Belarus spelar sin tredje gruppspelsmatch i ishockey-VM på måndagskvällen då de möter Tjeckien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.