Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Anders Grönlund har Crohns syndrom

Anders Grönlund har tarmsjukdomen Chrohns syndrom.
Frölundabacken fick diagnosen efter en tid av smärta och ovisshet
– Att inte veta vad det var gjorde att man blev nojig, berättar han.

Det var runt julen som problemen började för Anders Grönlund. Det började med en uppblåsthet och gaser i magen – för att sen gå över till tarmvred och magknip som gjorde att han hade svårt att äta ordentligt.

Frölundabacken förstod att något inte stämde, men han visste inte vad.

– Det var väl inte det roligaste ... Att tänka ”Ha, kommer jag behöva göra drastiska åtgärder i mitt liv? Kan jag fortsätta satsa?”.

Grönlund berättar att det var främst utanför isen som han påverkades negativt. På isen, där var det knappast några problem.

– Konstigt nog, de matcherna som jag spelade medans jag hade ont i magen var bland de bättre jag spelat den här säsongen. Så uppenbarligen kan jag hantera det, skrattar han.

Till slut fick den 32-årige Frölundabacken en diagnos: Han hade drabbats av tarmsjukdomen Chrohns syndrom.

Fakta: Chrohns syndrom

Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom i mag-tarmkanalen. Vanliga symtom är diarré, magknip efter att ha ätit och att minska i vikt. Crohns sjukdom går inte över, men med behandling kan du leva i stort sett som vanligt.

Källa: 1177

Besked togs av Grönlund med blandade känslor.

Å ena sidan:

– Det är skönt att få en diagnos, jag har ju gått ett par veckor med problemen. Att inte veta vad det var gjorde att man blev nojig. Men jag är glad att jag varit i Frölunda och Göteborg och fått en så otroligt snabb och bra hjälp av mina läkare

Å andra sidan:

– Sen är det klart … en sjukdom är en sjukdom och det här är en som aldrig försvinner och som jag får leva med. Men alternativet hade varit ännu värre. Så jag är glad att det är hanterbart, absolut.

Men sjukdomen till trots är det mesta positivt för Anders Grönlund som snabbt fick veta att det inte kommer innebära några större förändringar i hans liv.

– När diagnosen kom lugnade läkarna mig och berättade att jag inte behöver oroa mig över elitsatsningen, det är bara att fortsätta som vanligt. Till en början kan jag ha vanlig allsidig kost, sen om det är något min mage inte gillar är det bara att utesluta det.

Tre månaders behandling väntar

Grönlund kommer vara spelbar både mot Luleå (torsdag) och Färjestad (lördag). Efter detta kommer han att påbörja en tre månader lång behandling för att stävja inflammationen som varit obehandlad under ett tag.

Under den tiden kommer han medicineras med Entocort, vilket är ett kortinsonbaserat preparat som är dopingklassat i tävlingssammanhang. Därmed måste Grönlund få dispens hos Antidoping Sverige för att få tävla under dessa tre månader.

– Förhoppningsvis ska det vara klart innan matchen den 14:e (Skellefteå, borta).

Grönlund är inte orolig över att han inte skulle få någon dispens.

– Jag fick ganska lugnt förklarat för mig av specialistläkaren, och vår lagläkare (Kurt Andersson), att det här är något jag behöver för att ha ett normalt liv och det är klart att det kommer gå igenom. Så det är jag helt övertygad om att det kommer gå.

Läget i laget:

Grönlund är, trots diagnosen, spelbar mot Luleå. Annars saknas fortfarande Johan Sundström (covid-19), Mattias Norlinder (knä), Joel Mustonen (sjuk) och Stefan Elliott (hemma i Kanada).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.