Här är Frölundaspelarna som kan gå högt i NHL-draften

Natten mot lördag väntar första rundan i NHL-draften, där världens bästa unga hockeyspelare ska knytas till olika klubbar i världens bästa hockeyliga. GP listar Frölundatalangerna som är värda att hålla ett extra öga på.

ANNONS

Sedan 1981 har Frölunda HC varit oerhört framgångsrika i draft-sammanhang. Totalt har 85 unga, lovande spelare från klubben värvats in i en rad olika NHL-lag. 13 av dem har gått i första rundan.

En av dem, Rasmus Dahlin, gick 2018 till Buffalo som första spelare totalt. Förra året plockades Lucas Raymond av Detroit som nummer fyra.

Till helgen finns det goda möjligheter att bygga vidare på den fina statistiken.

– Även om vår verksamhet inte bygger på att spelarna ska draftas till NHL är det en höjdpunkt att få se våra killar komma in i rampljuset, säger Mikael Ström, utvecklingsansvarig hos Frölunda HC.

ANNONS

Inför NHL-draften publiceras det varje år mängder av rankinglistor för unga, lovande, talanger. GP har sammanställt listorna och i samråd med Mikael Ström valt ut sex Frölundaspelare som är värda att hålla ett extra öga på:

Backen Simon Edvinsson förväntas gå tidigt i första rundan.
Backen Simon Edvinsson förväntas gå tidigt i första rundan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Simon Edvinsson, back. Född 2003. Moderklubb: HK Kings.

En välväxt backtalang som rankas högt på precis alla listor inför draften. På hockeyprofilen Bob McKenzies lista ligger han så högt som på tredje plats totalt.

Allt talar för att Edvinsson blir första Frölundaspelare att gå i draften - frågan är egentligen bara hur tidigt i första rundan det blir.

Mikael Ströms kommentar:

– En väldigt skicklig back, komplett som spelare och håller hög nivå. Som artonåring finns det så klart ingen möjlighet att vara färdig NHL-spelare - men vi spår honom en lysande framtid.

LÄS MER:En av världens bästa talanger – tack vare mamma

Liam Dower Nilsson har också möjlighet att gå relativt tidigt i daften.
Liam Dower Nilsson har också möjlighet att gå relativt tidigt i daften. Bild: CARL SANDIN

Liam Dower Nilsson, center. Född 2003. Moderklubb: Borås HC.

Kapten för småkronorna, guld från TV-pucken, flera SM-guld och en bronspeng från VM när det senast begav sig för U18. Liam Dower Nilsson har redan byggt upp ett gediget cv, vilket säkerligen har väckt intresse på andra sidan Atlanten.

Mikael Ströms kommentar:

– Definitivt en spelare som kan gå högt i draften. En väldigt offensiv spelare med egenskaper att göra andra bättre. En ledande spelare som kan göra skillnad i ett lag.

ANNONS

LÄS MER:Småkronorna fixade VM-brons

Noah Hasa är en ung spelare med många meriter - här i finalen av TV-pucken mellan Göteborg och Stockholm Nord.
Noah Hasa är en ung spelare med många meriter - här i finalen av TV-pucken mellan Göteborg och Stockholm Nord. Bild: JOSEFINE LOFTENIUS

Noah Hasa, center. Född 2003. Moderklubb: Enköpings SK.

Även Noah Hasa är en spelare som redan i ung ålder byggt upp ett gediget cv. Vinst i TV-pucken, SM-guld och bronsmedalj från U18-VM är några av meriterna han tar med sin in i draften.

Mikael Ströms kommentar:

– En riktig lagspelare - bra både med puck och i närkamper. Har funnits med i U18-landslaget och kan säkert ha fått lite ögon på sig.

Norrmannen Philip Granath finns med på ett par listor över kandidater för NHL-draften.
Norrmannen Philip Granath finns med på ett par listor över kandidater för NHL-draften. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Philip Granath, forward. Född 2002. Moderklubb: Frisk Asker.

Norrmannen Granath gjorde entré i svensk hockey till säsongen 2018/19. Han har känt på SHL i två matcher med Frölunda HC och har haft en stadig roll i det norska juniorlandslaget.

Mikael Ströms kommentar:

– Philip tillhör fortfarande oss på papper, men har valt att gå vidare med Rögle. En duktig kille som inte är speciellt lång, men som gör upp för det med stark skridskoåkning och en jäkla inställning.

Hugo Gabrielsson är Mikael Ströms eget utropstecken inför draften.
Hugo Gabrielsson är Mikael Ströms eget utropstecken inför draften. Bild: PER FRISKE

Hugo Gabrielsson, back. Född 2002. Moderklubb: Hovås HC.

På frågan om det finns något särskilt utropstecken inför draften så är det Hugo Gabrielsson som Frölundas utvecklingssansvarige vill slå ett slag för. Kanske inte den mest meriterade spelaren i listan, men en hårt arbetande back som fått ögon på sig.

ANNONS

Mikael Ströms kommentar:

– En spelare som gått lite under radarn. Född sent 2002 så han går i årets draft. Det har visats lite intresse för honom, så det är inte alls omöjligt att han går någonstans efter fjärde rundan.

Viggo Andén är klar för tredjespaden i SHL med Frölunda nästa säsong.
Viggo Andén är klar för tredjespaden i SHL med Frölunda nästa säsong. Bild: JOSEFINE LOFTENIUS

Viggo Andrén, målvakt. Född 2003. Moderklubb: HK Kings.

Om man ser till målvakter är det Viggo Andrén som är utropstecknet från Frölundas ungdomslag. Han var också med och bärgade en bronsmedalj i U18-VM och kommer nästa säsong hålla tredjespaden i SHL.

Mikael Ströms kommentar:

– Generellt är det tightare i draften för målvakter, de tenderar att gå längre bak i rundorna. Men Viggo är en väldigt kompetent målvakt, som tävlar i precis allt han gör. Det är en kille vi tror väldigt mycket på.

ANNONS