Ännu en stjärna till Frölunda – siktar på målrekord

Hon har målrekordet i SDHL under en säsong – med 47 fullträffar. Den noteringen tänker Frölundas nya stjärnvärvning Andrea Dalen, 29, slå direkt.
– Det får bli målet – att göra fler än 47 mål, säger den norska forwarden till GP.

ANNONS
|

Spelare efter spelare trillar in till Frölundas storsatsning mot SDHL. Finska storstjärnan Michelle Karvinen presenterades under torsdagen – och bara ett par timmar innan det nykomponerade lagets allra första träningsläger kan vi berätta om ännu en stjärna.

Norska Andrea Dalen, 29, har skrivit på.

Hon kommer närmast från Linköping – och var under säsongen bäste poängplockare i laget med 13 mål och 15 assist på 30 spelade matcher.

Men Dalen har också målrekordet från en säsong i SDHL: 47 mål med Djurgården under säsongen 2015-2016.

Tror på utveckling – även i Frölunda HC

Frågan är återigen enkel – varför väljer SDHL:s bästa målskytt genom tiderna på en säsong att spela i ettan med Frölunda?

ANNONS

– Du, det är en bra fråga! Det är kanske matchmässigt sett ett steg ner, men det känns som om klubben satsar ordentligt – och det är roligt att vara med på en resa uppåt! Det är kul att kunna bygga någonting från grunden. Det kommer att bli en bra grupp, så träningsnivån kommer ändå att bli bra! Det känns som om du kan utvecklas här, säger norskan.

Hon syftar förstås på träningsmiljön med spelare som Hanna Olsson, Michelle Karvinen och de andra SDHL-spelare som värvats för att vara ledstjärnor för unga talanger från Frölundas hockeygymnasium.

”Du får sikta högt – och se vart du landar. Tror du inte på det så är det svårt att genomföra också.”

En trupp som garanterat varit med och fightats om slutspelsplats – även i SDHL.

– Jag får sikta högre än mitt målrekord i SDHL, tänker jag. Jag vet inte hur många matcher som vi spelar, det är lite färre – men jag kommer att få bra spelare runt mig. Då lär det vara chans att toppa det. Du får sikta högt – och se vart du landar. Tror du inte på det så är det svårt att genomföra också, säger Andrea Dalen.

Hon förtydligar:

– Du får ha en lite ödmjuk inställning till det också. Det viktigaste är att laget lyckas med målsättningen – att gå upp! Kan jag vara en bidragande faktor till det så är det jätteroligt!

ANNONS

Ska fortsätta jobba vid sidan av elitsatsningen

Norska Dalen har också spelat fyra säsonger för University of North Dakota i den amerikanska collegehockeyn. Där tog hon även i kandidatexamen i företagsekonomi – och har därefter jobbat vid sidan av hockeyn.

– Jag har jobbat sedan jag kom tillbaka från college. Det är skönt att ha något annat också. Sedan måste det ju funka med flexibiliteten och träningstider. Jag kommer inte att jobba fulltid utan deltid, tänker jag.

I Linköping det senaste året har Dalen jobbat med rekrytering och bemanning på företaget Skill.

– Det var spännande att lära sig något nytt. Det känns som om ekonomi kan användas till allt möjligt. Mitt nuvarande företag har kontor i Göteborg så vi får se vart det tar vägen, säger Andrea Dalen.

”Det sätter lite press på det arbetet som vi gör – om någon har ögonen på oss”

Hon ser framåt emot att bygga något nytt i Göteborg tillsammans med Frölunda.

Och Dalen vill ha publik på matcherna.

– Allt blir ju roligare med publik. Du känner att du är del av något större när någon runtomkring engagerar sig också. Det sätter lite press på det arbetet som vi gör – om någon har ögonen på oss, säger Andrea Dalen.

Namn: Andrea Dalen.

Ålder: 29.

Familj: Singel.

Moderklubb: Ringerike IHK.

Klubbar genom åren: Vålerenga, Linköping, University of North Dakota, Djurgården.

Aktuell: Som ännu en stjärnvärvning till Frölundas satsning mot SDHL. Ska jobba vid sidan av hockeyn – och har en kandidatexamen i företagsekonomi från University of North Dakota.

Frölundas trupp – just nu

Målvakter:

Stephanie Neatby

Linn Jansson Almgren

Ellen Jeansson

Backar:

Lärke Söndergaard

Ebba Strandberg

Maja Beverin

Felicia Linder

Forwards:

Hanna Olsson

Karin Svedberg

Linnéa Pettersson Dove

Jennifer Carlsson

Michelle Karvinen

Andrea Dalen

Akademi-spelare med SDHL-rutin:

Tilde Utbult

Emilia Bergeby Hallbeck

Ella Hellman

Jil Kündig

Holley Boney

Träningsgruppen – ett urval:

Nellie Svensson

Ella Thorbard

Stina Röricht

Stella Lachonius

Julia Pehrsson

Rebecka Durell

LÄS MER:Därför har världsstjärnan valt att flytta till Frölunda HC

LÄS MER:Frölundas historiska lag på is för allra första gången

LÄS MER:Hanna Olsson är hemma i Göteborg – för att vinna med Frölunda

ANNONS