Isak-affären på "rekordnivå"

AIK kallar försäljningen av Alexander Isak för klubbens största genom tiderna. Men någon summa för "rekordtransfern" avslöjas inte.

ANNONS
|

Tidigt på morgonen öppnar Mikael Ahlerup, vd, Björn Wesström, sportchef, dörren till AIK:s träningsanläggning.

Medierna välkomnas av sprakande eld från två eldkorgar och inne i klubbhuset bjuds det på lättare frukost – polarmackorna sköljs ner med kaffe eller te – och annat tilltugg.

Pressträffens schema består av en punkt: exklusiva intervjuer om försäljningen av Alexander Isak till bundesligalaget Dortmund.

"Konfidentiella siffror"

Ahlerup och Wesström svarar utförligt och skickligt på alla frågor – och duckar lika fint på frågorna om summan, enligt tyska medieuppgifter cirka nio miljoner euro, närmare 86 miljoner kronor, som den tyska storklubben har fått lägga för att få 17-åringens signatur på ett än så länge opreciserat långtidskontrakt.

ANNONS

Duon varken bekräftar eller dementerar därmed om affären resulterat i mer än de 82,5 miljonerna som Malmö FF fick av Ajax när Zlatan Ibrahimovic lämnade allsvenskan för Eredivisie.

– Det är konfidentiella siffror. Det är ett avtal mellan två parter, så ni får fortsätta spekulera, säger Björn Wesström.

– Men det är vår största, med råge.

Vilken är er näst största affär?

– Jag tror att den enskilt största är Teteh Bangura, som gick till Bursaspor. Vi sålde Mohamed Bangura och Teteh ungefär samtidigt i ett fönster och de två försäljningarna tillsammans blev den största då, men den här trumfar båda två tillsammans.

Hur mycket var de affärerna på?

– Där låg vi runt femtio miljoner.

AIK:s största affär

Vd:n Mikael Ahlerup:

– Den här affären är stor...

– Jag vet att det spekuleras, och det är fascinerade att följa. Det här är AIK:s största transfer, det har vi varit tydliga med men vad det innebär kommer vi att redovisa i vår första kvartalsrapport.

Enligt Ahlerup fanns det intresse för Alexander Isak redan i somras. Det var dock alldeles innan jul som propåerna blev skarpare och fick en annan intensitet. En av klubbarna som då jagade anfallaren var Real Madrid. Länge såg det även ut som att Isaks karriär skulle fortsätta i Spanien men till slut valde han Dortmund.

ANNONS

- De kom in sent. Jag vet inte exakt vilken dag. Vi hade hört att det fanns ett intresse men skarpt kom de in ganska sent, säger Mikael Ahlerup.

Wesström:

– De presenterade en bättre totallösning för Alexander och AIK, både vad gäller ekonomi och sportslig plan, säger han.

Hur kommer Isak klara sig i Dortmund?

– De kan hantera spelare som Isak; ung spelare med hög potential. De förstår hur man ska skörda. Utifrån det tror jag det här var ett klokt klubbval av Alexander. Sedan har han visat i vår miljö att han är extremt bra på att anpassa sig och till och med trumfa de spelare som han är tillsammans med i vardagen.

Hur kommer ni klara er utan Isak?

– Spelare kommer och går, AIK består. Så är det, säger Björn Wesström.

– Det är alltid tufft att tappa spelare, framför allt en som är värd så pass mycket för en annan klubb. Det säger ändå någonting om hans potential. Nu handlar det mycket om att se över hela verksamheten och göra förändringar som på kort och lång sikt bidrar till att vi blir ännu bättre.

Fakta: Dyraste övergångarna

Här är de dyraste svenskar spelarna som har lämnat allsvenskan för karriärer utomlands.

82,5 miljoner kronor – Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF till Ajax, 2001.

45 miljoner – Markus Rosenberg, Malmö FF till Ajax, 2005.

40 miljoner – Ola Toivonen, Malmö FF till PSV Eindhoven, 2009

40 miljoner – Fredrik Ljungberg, Halmstad till Arsenal, 1998.

38 miljoner – Isaac Kiese Thelin, Malmö FF till Bordeaux, 2015.

38 miljoner – Marcus Berg, IFK Göteborg till Groningen, 2007.

35 miljoner – Emil Forsberg, Malmö FF till Leipzig, 2015.

35 miljoner – Alexander Gerndt, Helsingborg till Utrecht, 2011.

35 miljoner – Emir Bajrami, Elfsborg till Twente, 2010.

Fotnot: Summorna är inte officiella utan handlar om svenska och utländska medieuppgifter. Försäljningen av Alexander Isak finns inte med då affärens ekonomiska detaljer inte är offentliga.

Källa: TV4:s Fotbollskanalen.

Fakta: Alexander Isak

Född: 21 september 1999 i Solna.

Längd: 190 centimeter.

Vikt: 70 kilo.

Position: Anfallare.

Allsvensk matcher/mål: 24/10.

Landskamper, totalt: 2 A, 19 U17, 3 U19, 1 U21.

Främsta meriter: Utsedd till årets nykomling i allsvenskan 2016, vald till fansens favorit, AIK:s yngste målskytt i allsvenskan genom tiderna när han gjorde mål i allsvenska debuten mot Östersund, stora silvret med AIK 2016, debuterade i U21-landslaget i höstas och i A-landslaget på januariturnén.

Aktuell: Blev landslagets yngste spelare på nästan 100 år, och dess yngsta målskytt, under vinterturnén i Abu Dhabi. Nu klar för bundesligalaget Dortmund.

ANNONS