Irma Helin om nya rollen som TV-expert

När de allsvenska sändningarna från Discovery startar i helgen är det ett nytt ansikte som gör debut inför den allsvenska publiken. Tidigare elitspelaren, Irma Helin, 25.
– När jag började som expert förra året fick jag de där kickarna som jag inte hade fått på flera år, vilket kändes fantastiskt skönt, säger hon till Expressen.

ANNONS
|

De sista stegen på fotbollsplanen tog hon under förra hösten. Efter att Irma Helin varit med och fixat ett nytt allsvenskt kontrakt för Djurgården valde hon att avsluta sin karriär endast 25 år gammal.

Det efter en svår knäskada som inte ville ge med sig.

LÄS MER: Kevin Ackermann om hur tron hjälpte honom genom mardrömmen

Men särskilt länge var hon inte borta från fotbollen.

För i samma veva började hon att synas i Discoverys sändningar från Europa League där hon direkt fick en expertroll.

LÄS MER: Victor Skölds hårda kritik – efter avskedet i Öis

ANNONS

Samma roll kommer hon även att ha under de allsvenska sändningarna som drar igång i helgen hos Discovery.

LÄS MER: Desinfektionsmedlens och protokollens fotbollsår

Jobbet som TV-expert har gjort att saknaden av fotbollen inte blivit så stor som den annars hade kunnat bli

– När jag började som expert förra året fick jag de där kickarna som jag inte hade fått på flera år, vilket kändes fantastiskt skönt. Jag har gått från att vara fotbollsspelare till att vara fotbollsexpert, och det är jag väldigt glad över. Jag har ett hittat ett nytt område där jag kan jobba hårt, prestera och bli bra, säger hon till Expressen.

I intervjun berättar hon även om att hon är bredd på att det kommer att riktas kritik och hat mot henne.

– Hittills har jag varit ganska skonad, men det handlar kanske om att jag hittills bara jobbat med Europa League och engelska liga cupen. Nu måste jag vara beredd på att människor kommer att tycka och tänka mer. Jag vet att det kommer komma hat. Men jag vill inte ens prata om det. Jag vill inte lägga fokus på det och ge dem som håller på med sådan uppmärksamhet, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: Oviss premiäromgång för fotbollen: "Vet inget om våra motståndare"

Förebilden för Irma Helin i hennes nya yrke är även det en tidigare elitspelare. För det är Hanna Marklund som Irma Helin nu ser upp till.

– Hon är otroligt bra på det hon gör och för mig känns det bra att se en kvinna som är så jäkla duktig och kunnig på sitt jobb. Att Hanna har fått utstå kritik och även hat bara för att hon är kvinna, det är så oerhört obefogat. Det är så klart okej att ha åsikter om fotboll, och det är kul att så många är engagerade. Men det där hatet kommer aldrig att vara okej, säger hon.

ANNONS