Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Azadi-stadion i Teheran, här under en landskamp mot Sydkorea 2014. Bild: Vahid Salemi
Azadi-stadion i Teheran, här under en landskamp mot Sydkorea 2014. Bild: Vahid Salemi

Iransk supporter död – satte eld på sig själv

Sahar Koyhadari trotsade förbuden mot kvinnor och stöttade sitt favoritlag på plats. Efter hot om fängelse tände Koyhadari eld på sig själv – och har nu dött av sina skador.

Esteghlal Teheran grundades 1945 och är en av Asiens största klubbar sett till följe och popularitet. En av klubbens många trogna supportrar var Sahar Koyhadari, som brukade smita in på den enorma Azadi-stadion – som till vardags tar 78 000 personer.

Men i februari greps Koyhadari, då det alltjämt inte är tillåtet för kvinnor att se fotboll på plats i Iran. När Koyhadari fick veta att ett fängelsestraff förmodligen väntade valde hon att sätta eld på sig själv, vilket bland annat Human Rights Watch rapporterade om.

Nu har hon dött av sina brännskador.

"För några timmar avled hon på sjukhus. Detta är så tragiskt", skriver frilansjournalisten Sina Saemian, som tidigare rapporterat om Koyhadari, på Twitter.

Kritiken från omvärlden har inte låtit vänta på sig. En av många är Sveriges VM-bronshjälte Hedvig Lindahl – som bland annat delar ett foto på Instagram från en träff med iranska damlandslaget.

"Jag delar det till minne av Sahar Khodayari, som ville gå och se sitt favoritlag Esteghlal spela, greps och fick ett sex månaders fängelsestraff. I protest tände hon eld på sig själv och i dag har hon avlidit. FIFA, det här är inte ok", skriver svenska landslagsstjärnan.

Även klubben FC Esteghlal, har riktat kritik – mot såväl sig själva som systemet i stort.

"Hon stöttade oss även fast politiken gjort det olagligt för henne, men vad kunde vi göra för att hjälpa henne? Absolut ingenting. Vi är veklingar", skriver kubben på Twitter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.