IOK-delegaten: OS skjuts upp

Mer och mer har det senaste pekat mot ett uppskjutet OS. Nu ska beslutet vara fattat.
– Spelen kommer inte att starta den 24 juli, säger IOK-ledamoten Dick Pound till USA Today.

ANNONS
|

Att OS i Tokyo startar som planerat 24 juli har känts mer och mer otroligt i takt med att coronaviruset sprids över världen.

Krav från olika håll om att skjuta upp spelen har strömmat in de senaste dagarna. Bland annat har Australien och Kanada meddelat att de kommer bojkotta spelen om de startar som planerat.

Under söndagen meddelade IOK-presidenten Thomas Bach att ett beslut om OS kommer inom fyra veckor.

IOK har bland annat hänvisat till diskussioner med Världshälsoorganisationen (WHO) när man försvarat att beslutet om OS ska flyttas fram dröjer.

Under måndagseftermiddagen meddelade Världshälsoorganisationen WHO att över 300 000 bekräftade fall har rapporterats världen över och att pandemin accelererar.

ANNONS

– Vi sätter stort förtroende i att den japanska regeringen och IOK inte kommer att fullfölja planerna för ett OS om det skulle innebära fara för utövare och publik, säger Mike Ryan, läkare och verkställande direktör hos WHO.

"Har beslutats"

Men enligt den kanadensiske IOK-delegaten Dick Pound ska beslutet att skjuta upp spelen redan vara taget.

Pound från Kanada, som varit ledamot i IOK (internationella olympiska kommittén) sedan 1978 och varit vice ordförande för organisationen, säger till USA Today:

– Baserat på informationen som IOK har så har det beslutats att skjuta fram spelen. Det har inte bestämts något om kring den framtida processen, men spelen startar inte den 24 juli. Så mycket vet jag.

Han fortsätter:

– Vi kommer att skjuta upp detta och börja hantera alla konsekvenser av detta, och de är enorma.

SOK:s presschef Lars Markusson säger till SVT att man inte nåtts av beskedet att OS skulle skjutas upp än:

– Jag säger inte att han har fel, jag säger bara att jag inte vet att han har rätt.

OS i Tokyo skulle ägt rum mellan 24 juli och 9 augusti och bli de 32:a sommarspelen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS