Innebandyn undantaget - men tappar ändå

Innebandyn i Västra Götaland är undantaget bland lagsporterna och ökade med 16 procent mellan 2004 och 2015. Men problemet med att unga spelare slutar allt tidigare finns även där.

ANNONS
|

Från sju till elva år ser det bra ut.

Men i tolvårsåldern händer något påtagligt, tappet blir rejält bland både pojkar och flickor.

- I min värld är det här ett stort problem, jag tänker på de här frågorna varje dag. Trenden att avhoppen sker allt lägre ner i åldrarna är oroväckande och osund. Jag hoppas innerligt att vi kan bromsa och stoppa den utvecklingen, säger Ulf Widell, förbundschef vid Göteborgs innebandyförbund.

Fokuserar på verksamheten

Riksidrottsförbundet har tagit fram en framtidsmodell för hur förbund och föreningar ska arbeta med barn- och ungdomsidrott, ett arbetssätt som Göteborgs innebandyförbund jobbat efter i flera år.

ANNONS

- Under lång tid har både vi och andra förbund koncentrerat oss på organisation och struktur – men vi har allt mer flyttat vårt fokus till verksamheten och jobbar koncentrerat på hur vi ska behålla våra aktiva, säger han och fortsätter:

- Det är viktigt att anpassa verksamheten efter ålder. Är man under tio år kanske man inte ska behöva åka runt i Göteborg för att spela matcher, då kanske man ska vara hemma i kvarteret och spela – och därmed slippa tröttande resor. Det är ett projekt som vi jobbar med, säger han.

Ska vara roligt

Widell menar också att lusten och glädjen är oerhört viktig – det ska vara roligt att spela. Kraven kommer nog vad det lider.

- Mindre av taktik och mindre av resultatinriktning tror jag är viktigt för att behålla de ungas motivation och glädje så länge som möjligt – och därmed behålla dem som spelare, säger han.

Utvecklingen inom ishockeyn har jämfört med innebandyn gått på andra hållet.

Under åren 2004-2015 tappade man 15 procent av de aktiva i Västra Götaland, enligt siffror från Riksidrottsförbundet.

Raggar unga spelare

Under de senaste åren har man inom Göteborgs Ishockeyförbund sett en förändring som kan vara början till en vändning. Man raggar unga spelare till hockeyskolan med en personlig inbjudan.

ANNONS

- Det har slagit väl ut, sedan gäller det förstås att försöka behålla intresset hos de unga, säger Dick Carlsson, kanslichef.

Han forstätter:

"Inte toppa 12-årslag"

- Samtidigt måste vi förstås fortsätta att utveckla och utbilda våra ledare så att vi tänker och agerar rätt. Jag menar, det funkar exempelvis inte att försöka toppa ett 12-årslag, det leder bara till utslagning, tråkigheter och konflikter. Det vet vi av erfarenhet, säger Dick Carlsson.

ANNONS