Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHILDA AHLBERG
Bild: MATHILDA AHLBERG

Innebandykonflikten avblåst – parterna nära lösning

Svensk innebandy har sedan i höstas skakats av en konflikt mellan förbundet och Föreningen svenska superligan.
Under fredagen meddelade parterna att samtliga av Föreningen svenska superligans medlemmar kommer anmäla sig till förbundsserierna.

En långdragen konflikt ser ut att vara löst. Sedan i höstas har Svenska innebandyförbundet och Föreningen svenska superligan (FFSL) ledat i en konflikt gällande bland annat ekonomisk ersättning till klubbarna i SSL.

Flera klubbar har meddelat att de ställer sig bakom arbetet med en ny liga och tidigare i veckan meddelade förbundet att endast fem lag på damsidan och tre på herrsidan anmält sig till SSL nästa säsong på ett sätt som godtas. Övriga lag hade anmält sig med ett förbehåll som förbundet inte godkände.

LÄS MER: Tiden på väg att rinna ut – Göteborgsklubbar kan lämna ligan

Under fredagen träffade förbundet och FSSL tillsammans med Riksidrottsförbundet för ett nytt försök att komma överens. Och det verkar de ha gjort.

"Samtalen har varit konstruktiva och resulterat i en överenskommelse som alla parter anser gynna Svensk Innebandy. Det innebär att föreningarna anmäler sig till förbundsserierna utan förbehåll och samtalen kommer, inom ramen för överenskommen inriktning, att fortsätta med målsättning att i närtid hitta en långsiktig uppgörelse", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

För Krister Azelius i Svenska Innebandyförbundets förbundsstyrelse är beskedet en lättnad.

– Min spontana känsla i detta är att det, på samma sätt som jag sa att det var tragiskt för en vecka sedan, är skönt. Riktigt skönt att vi får se två intakta superligor nästa säsong, säger han.

Avtal inte klart

Än har dock inget parterna dock inte kommit överens om något avtal. Men eftersom prognoserna kring att hitta en lösning är såpass goda meddelade FFSL att samtliga medlemmar kommer att anmäla sig till förbundsserierna.

– Vi har varit så konstruktiva att det är två parter som känner att den fortsatta förhandlingen faktiskt kan resultera i en lösning.

Så på sätt och vis är det status quo nu?

– Jämfört med igår är det inte status quo. Vi har ju öppnat diskussionen i konkreta termer och hittat framkomliga vägar. Så läget nu är mycket gynnsammare för en slutlig lösning i positiv anda än vad det var i gå. Men det är status quo så till vida att ett slutligt avtal är inte klart, men vi är mycket närmre nu än vad vi var när vi inledde den här dagen.

Krister Azelius vill inte gå in närmre på vad det är för konkreta delar parterna närmat sig vid. Han kan inte heller ge ett besked kring när ett eventuellt avtal kan vara klart.

– Vi hoppas ju att det ska ske i närtid. Men i och med att båda sidor tycker det är viktigare att göra detta ordentligt och få fram något vi kan leva med, än att stressa. Men tanken är att vi ska hålla uppe tempot i förhandlingarna nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.