Inget rekord för Bahta: "Kroppen svarade inte riktigt"

Meraf Bahta höll inte vad hon lovade. Det blev inget svenskt rekord på 3 000 meter på Stockholm Stadion. – Kroppen svarade inte riktigt som jag ville, säger hon.

ANNONS
|

Meraf Bahta vann det prestigefyllda loppet om 3 000 meter, där stjärnskottet Sarah Lahti sprang in på en fjärdeplats. Men det där svenska rekordet som hon skulle slå var hon chanslöst på.

– Jag är väldigt nöjd med att jag vann – men jag är inte lika nöjd med tiden. Men jag är inte orolig eller så. Det kommer, säger hon, och fortsätter:

– Men jag vann och jag är glad för det! Det är alltid kul att tävla i Sverige, man tänder till lite extra.

För Meraf Bahta väntar härnäst Diamond League-galan i Paris den 1 juli. Därefter står ett stenhårt träningsläger på schemat – och först efter det kommer hon att ta beslut om vilken distans hon kommer att satsa på i VM i London (3-14 augusti): 1 500, 5 000 eller 10 000 meter.

ANNONS

Distansen 3 000 meter, som hon sprang på Stockholm Stadion, är ingen mästerskapsgren där.

– Jag gillar ju 1 500 meter bäst, men jag måste se efter träningslägret hur min kropp känns och svarar på träningen. Jag är i bra form nu, det var bara att det inte riktigt stämde i värmen idag. Det var varmt och blåsigt, säger Meraf, som bland annat fick en nalle som är nästan lika stor som henne själv som pris för förstaplatsen på Stockholm Stadion.

Bahta satte personligt rekord på 1 500 meter i Rom förra veckan och blev sjuk efter det loppet.

– Jag var osäker på om kroppen skulle svara eller inte i dag, så jag är ändå jättenöjd, försäkrar hon.

Sarah Lahti sprang alltså i mål på fjärdeplats i samma lopp, slagen med nästan åtta sekunder av Bahta, och hon blev ordentligt stum på de två sista varven.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner för mig senaste tiden. Ena dagen har allt känts jättebra, nästa inte. De där dåliga dagarna har jag knappt kunnat springa alls, säger Lahti, som hade en frakturskada i vintras som höll henne borta från den viktiga grundträningen under en period.

Mer glädjande var Hällelöparen Linn Nilssons prestation i det underbara solgasset. Med finfina tiden 9,01,50 kapade hon sitt personbästa med svindlande tjugo sekunder. Linn svarade dessutom för den tionde bästa svenska tiden på distansen genom tiderna.

ANNONS
ANNONS