Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Starten av Göteborgsvarvet den 18 maj 2019 i Göteborg. Bild: MATHIAS BERGELD
Starten av Göteborgsvarvet den 18 maj 2019 i Göteborg. Bild: MATHIAS BERGELD

Inget Göteborgsvarv till hösten – löparfesten ställs in helt

Det blir inget Göteborgsvarvet 2020. Det formella beslutet fattas senare i veckan, men GP kan nu berätta att man inom organisationen är överens om att ett lopp under hösten vore för riskabelt.
– Vi har varit tvungna att utvärdera och omvärdera tidigare ställningstaganden, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.

Samma dag som regeringen beslöt att förbjuda folksamlingar över 500 personer fattade man inom Göteborgsvarvets ledning beslutet att ställa in alla aktiviteter under Varvet-veckan i maj. Samtidigt påbörjades ett arbete för att se om loppet kan flyttas till efter sommaren – något som Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund då förespråkade.

Sedan dess har oron och osäkerheter kring coronaviruset bara ökat, och experter talar nu om att utbrottet kan pågå i flera månader till. Det är en stor anledning till att det, enligt GP:s uppgifter, inte längre är aktuellt att försöka flytta loppet. Man befarar bland annat att den stora vårdinsats som Göteborgsvarvet normalt sett medför inte skulle ses med blida ögon om det samtidigt är stort tryck på vården av corona-patienter.

Den andra stora anledningen är ekonomin. Att arrangera ett så stort lopp är kostsamt, och när man i dagsläget inte vet hur sponsorer eller löpare skulle ställa sig till ett Göteborgsvarv på hösten anses riskerna för ett katastrofalt minusresultat alldeles för stort. Dessutom kommer inte den stora Varvetmässan att kunna genomföras som vanligt – något som också kraftigt påverkar sponsorintäkterna.

Vill rädda friidrotten från kollaps

Jahja Zeqiraj medger att man inom styrelsen nu ser annorlunda på situationen jämfört med för ett par veckor sedan.

– Min bedömning var då som nu att det var möjligt rent kalendermässigt, men i den nu uppkomna extraordinära situationen har vi varit tvungna att utvärdera och omvärdera tidigare ställningstaganden. Rätt eller fel, men så är det. Styrelsen har ännu inte landat i att fatta beslut i frågan, vår prioritet och engagemang ligger i att rädda friidrotten från en kollaps. Tiden är en faktor som ligger till vår fördel i detta nu, säger han till GP.

Har du själv ändrat uppfattning i frågan?

– Det handlar inte så mycket om mig i denna situation. Min uppgift är att väga olika alternativ och scenarier mot varandra, i ärlighetens namn har det inte varit lätt. Beslutsfattande i krissituationer handlar också om att inte fatta förhastade beslut. Hittills har jag och styrelsen fattat rätt beslut i rätt tid, säger Zeqiraj.

Jahja Zeqiraj. Bild: Meli Petersson Ellafi
Jahja Zeqiraj. Bild: Meli Petersson Ellafi

För Varvet, som varit en publik och ekonomisk succé under många år, handlar det också om att vårda varumärket. Ett misslyckat arrangemang i höst – eller ännu ett inställt lopp – ser man som en stor risk, och därför väljer man nu att helt fokusera på nästa års folkfest. 2021 kommer dessutom ett Göteborgsvarvet Maraton genomföras som en del i staden Göteborgs 400-årsjubileum.

Har inte råd att betala tillbaka startavgifter

Varvsgeneralen Annika Knutsson säger att man ännu inte tagit det formella beslutet att helt ställa in Göteborgsvarvet 2020.

– Jag hoppas att det kommer väldigt snart, men det är fredagen som är sista dagen, senast då ska vi ha besked att ge. Jag vill inte förekomma det beslutet i dagsläget, säger hon till GP.

Knutsson sa tidigare under måndagen till TT att man inte kommer att ha möjlighet att betala tillbaka de startavgifter som betalats in om loppet inte blir av.

Det handlar om över 30 miljoner kronor i en verksamhet som omsätter omkring 60 miljoner kronor – pengar som både förbundets kansli och stadens friidrottsklubbar är direkt beroende av.

– Om alla intäkter skulle försvinna, och vi inte skulle få något statligt stöd, då skulle vi inte vara kvar. Så krasst är det, sa Knutsson.

LÄS MER: Lopp klarar inte återbetalning: "För jävligt"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.