IFK Norrköping malde ned Kalmar

Målen och poängen rasslar in. IFK Norrköping släpper inte kontakten med serieledande Malmö FF – och på söndag möts klubbarna i Malmö. Skadedrabbade Kalmar FF maldes tålmodigt ned – seger med 2–0 – hemma på Östgötaporten.

ANNONS
|

Matcherna i fotbollsallsvenskan kommer tätt i maj. Då gäller det att hushålla med resurserna, i synnerhet med en toppmatch om bara några dagar.

Norrköpings manager Jens Gustafsson vilade en lätt knäskadad Filip Dagerstål och bänkade anfallaren Kalle Holmberg.

David Moberg Karlsson fick chansen på topp. Med sin snabbhet gav han djupledsspelet en dimension som rätt ofta saknats i den offensiva verktygslådan. Men Moberg Karlsson är inte en avslutare i klass med Holmberg. Han brände några riktigt goda lägen och väntar fortfarande på säsongens första mål.

Nu gjorde det inte så mycket.

ANNONS

Framspelaren Eliasson

Mittbacken Jón Gudni Fjóluson satte pannan till Niclas Eliassons inlägg i 35:e minuten – islänningens andra mål för säsongen. Eliasson, en av seriens mest spännande unga spelare under våren, spelade även fram Nicklas Bärkroth till 2–0 efter en timma.

21-åringen är nu uppe i fem målgivande passningar.

Eliasson tycker att IFK Norrköping just nu har vad som krävs för att åka till Swedbank Stadion och få med sig ett bra resultat.

- Vi har börjat få igång ett bra offensivt spel och snabb fotboll, det som vi är bra på. Vi ska fortsätta våga spela vårt spel. Självförtroendet kommer med resultaten och vi har vunnit några matcher nu. Vi tror på oss själva oavsett vilket lag vi ska möta, säger han.

Kalmars tränare Peter Swärdh kunde inte kosta på sig lyxen att vila någon. Med ett tiotal spelare skadade, sjuka eller avstängda fick han skrapa ihop bland vad som fanns kvar. Under matchen förlorade han dessutom lagkaptenen Tobias Eriksson.

Debut från start

Skadekrisen gav 17-årige Edvin Crona allsvensk debut från start. Om talangen fått in bollen bakom hemmamålvakten Michael Langer hade Crona blivit historisk som den första allsvenska målskytten född (25 januari 2000) på den här sidan om millennieskiftet.

ANNONS

Och om Romario fått in bollen redan efter tolv minuter kanske den hårt trängde Swärdh fått med sig något hem från Östgötaporten.

Distansskottet slog i stolpens insida och via Langers ena ben – han hade ingen aning om var bollen befann sig – till hörna. Närmare mål går det inte att komma, men när ödet singlar slant är det klave som gäller för Kalmar så här långt den här säsongen.

Näst sist med bara fem poäng efter nio omgångar.

- Vi har en utmaning framför oss. Arbetsinsatsen är stark i dag men vi räcker inte riktigt till, säger Peter Swärdh.

Mittbacken Viktor Elm:

- Vi gör det bästa vi kan, men givetvis hade vi hoppats att det skulle se bättre ut och inte ha 12-13 spelare borta. Vi har några av våra bästa spelare borta och just nu kanske vi inte är bättre än där vi ligger.

ANNONS
TT

ANNONS