Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idrottsvärldens hyllningar till Kobe Bryant

Kobe Bryant, 41, och nio andra personer omkom i en helikopterkrasch i Los Angeles under söndagen. Bland offren fanns även Bryants 13-åriga dotter Gianna.
Kvällen och natten efter dödsbeskedet har till stor del handlat om en idrottsvärld som sörjer och minns en drivkraft utan dess like.

Kobe Bryants död har skakat om stora delar av idrottsvärlden. Den femfaldige NBA-vinnarens tidiga död har berört många idrottsprofiler som såg honom som en mentor, förebild och vän.

PSG:s fotbollsstjärna Neymar hyllade Kobe Bryant genom att hålla upp två respektive fyra fingrar och sedan peka mot himlen efter sitt straffmål i söndagens match mot Lille.

Kobe Bryant spenderade hela sin 20-åriga karriär i Los Angeles Lakers. När han draftades 1996 så valde han tröja nummer 8. Inför säsongen 2006-2007 så ändrade han till tröjnummer 24, samma nummer som han bar i high school.

Många andra anledningar har spekulerats i medier och forum, varav en är att Bryant ska ha valt numret för att efterlikna sin idol Michael Jordan som bar tröja nummer 23. Bryant hade Jordan som sin största idol och replikerade sin spelstil efter Jordan.

Via Instagram uttryckte en annan profil inom fotbollsvärlden, Lionel Messi, sin sorg. Argentinaren skriver: "Jag saknar ord. All min kärlek till Kobes familj och vänner. Det var ett nöje att få träffa och lära känna dig. Du var ett geni likt få andra. "

Hyllningarna i NBA

Under nattens NBA-matcher hyllades Kobe Bryant på många olika vis. Nattens tidigaste match mellan Denver Nuggets och Houston Rockets började med en tyst minut där flera spelare, tränare och fans sågs tårögda och gripna av nyheten om ikonens död.

Matchen såg sedan båda lagen vänta ut de två första bollinnehaven som en hyllning till den omkomne Los Angeles Lakers-stjärnan. Anledningen till detta är att skottklockan i NBA tickar ner från 24 sekunder till noll. Under kvällen blev siffran 24 symbolisk i hyllningarna av Kobe Bryant, då alla åtta matcher under kvällen inleddes med att de två första anfallen väntades ut.

För några spelare blev beskedet för tungt. Brooklyn Nets superstjärna Kyrie Irving, som haft Bryant som en mentor och förebild, kom inte till spel i rivalmötet med New York Knicks. Förklaringen som gavs var av "personliga skäl".

Mike Breen, kommentator i matchen mellan New York Knick och Brooklyn Nets, hade gråten i halsen inför uppkastet. "Jag känner inte för att kommentera, och jag vet att många spelare inte känner för att spela. Det är en sorglig, sorglig dag."

Dallas Mavericks ägare Mark Cuban meddelade att ingen Dallas-spelare framöver kommer bära nummer 24. I samband med beskedet har en kampanj på sociala medier dragits igång för att få samtliga lag i NBA att pensionera numret.

Orlando Magics Markelle Fultz lät skottklockan ticka ner efter uppkastet. Bild: KIM KLEMENT
Orlando Magics Markelle Fultz lät skottklockan ticka ner efter uppkastet. Bild: KIM KLEMENT

Värmde upp i Bryant-tröja

Under söndagskvällen skrev GP om de första reaktionerna i sociala medier. Efter att profiler som Tom Brady och Usain Bolt uttalat sig så har reaktionerna fortsatt.

Den meste OS-medaljören genom tiderna, Michael Phelps, uttryckte sin sorg via sin Instagram.

Nick Kyrgios i Kobe Bryant-tröja. Bild: Lee Jin-man
Nick Kyrgios i Kobe Bryant-tröja. Bild: Lee Jin-man

Australiensiske tennisstjärnan Nick Kyrgios värmde upp inför sitt möte med Rafael Nadal i Australian Open iklädd en Kobe Bryant-tröja. Efter matchen, som såg spanjoren Nadal ta hem segern, fick Nadal frågan om vad han tyckte om Kobe Bryant.

– Han är en av de största idrottarna genom tiderna. Jag träffade honom men fick aldrig spendera tid med honom, sade Nadal innan han uppmanade publiken till applåder.

Nadal fortsatte med att berätta hur landsmannen och basketspelaren Pau Gasol, som var en av de mest framträdande spelarna under Los Angeles Lakers titelsäsonger 2009 och 2010, alltid talade varmt om sin förra lagkamrat.

– Han ville alltid ha mer. Han ville alltid nå nästa nivå. Han har varit en sann inspiration för sportvärlden och för många barn. Detta är en av de dagarna som man vill glömma bort, men Kobe Bryant kommer vara i våra hjärtan och våra tankar för resten av livet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.