Idrottsmuséet nära konkurs – vädjar till kommunen

Idrottsmuseet i Kviberg är i akut ekonomisk kris och vädjar nu till kommunen om hjälp.
– Vi har inte betalt hyran. Så akut är läget, säger ordförande Kristina Engberg.

ANNONS
|

Hon tog i förra veckan över arbetet med att rädda museet, efter att förre ordföranden, vice ordföranden och en revisor avgått. Anledningen: Pengarna är slut.

– De såg inte att det fanns någon möjlighet att driva det här ekonomiskt, säger Kristina Engberg.

Göteborgs idrottsmuseum är en stiftelse som startades av dåvarande Göteborgs distrikts idrottsförbund, dåvarande museinämnden, Korpen, samt dåvarande fritidsnämnden. Att just ordet ”dåvarande” återkommer är en stor anledning till att man i dag saknar resurser att driva sin verksamhet.

– Under tidens gång har allt förändrats i Göteborg och alla har inte insett att de en gång varit med och skapat det här. Man har haft bidrag från Göteborg och Co och Higab, men hela strukturen har förändrats och de personerna finns inte kvar. Förr ringde man en kompis, så fungerar det inte i Göteborg längre, säger Kristina Engberg.

ANNONS

Hon sitter själv i Västra Götalands idrottsförbunds styrelse, den organisation som många menar är ansvarig för museets överlevnad.

– Vi har ett stort ansvar i det här, men vi har stoppat in pengar under flera år. Men museet ska stå på egna ben, och det tror jag inte att alla varit medvetna om. Och Västra Götalands idrottsförbunds pengar är väldigt riktade, vi kan inte använda hur vi vill, säger Engberg.

"Så dåligt är läget"

Nu försöker hon få kulturförvaltningen och idrott- och föreningsförvaltningen att hjälpa till med ekonomin, för att få en långsiktigt hållbar verksamhet. Och hjälpen behöver komma snabbt.

– Väldigt snart, annars är vi i konkurs. Vi har inte betalt hyran. Så dåligt är läget.

Idrottsmuseet anordnar bland annat Hall of Fame, där framgångsrika idrottare väljs in varje år. Man ger ut en bok, arrangerar utställningar, och är dessutom Sveriges enda olympiska museum. Kristina Engberg hoppas att kommunen ska ställa upp och rädda det idrottsliga kulturarvet.

– Jag hoppas att det kan bli något dit alla skolor kommer och barnen får lära sig något av idrottshistorien, att det ska bli något riktigt bra av detta. Idrott är ju faktiskt Sveriges största folkrörelse och det finns väldigt mycket idrottshistoria i Göteborg. Ska man behöva bo i Stockholm för att få lite idrottshistoria? Det känns ju för jäkligt.

ANNONS

Vad gjorde att krisen blev så akut?

– Den har egentligen varit akut i flera år. Vi har hela tiden skjutit till pengar, men vi kan inte ta pengar till detta varje år, så vi har gjort en avtrappning. Idrott- och föreningsförvaltningen har varit positiva när jag träffat dem och vill hjälpa till. Jag har bett om ett akut bidrag för att över huvud taget kunna betala hyran. Och jag anser att även kulturnämnden ska vara med i det här. Vi är Sverige nästa största stad och det vore en skam om vi inte hade ett idrottsmuseum här tycker jag, säger Kristina Engberg.

ANNONS