Viktor Gyökeres hoppade in i mötet med Finland, mot Island får den hyllande anfallaren spela från start. Arkivbild.
Viktor Gyökeres hoppade in i mötet med Finland, mot Island får den hyllande anfallaren spela från start. Arkivbild.

Hyllade Gyökeres får chansen mot Island

Inhoppare mot Finland. I Sveriges möte med Island får den hyllade anfallaren chansen från start.

ANNONS
|

Viktor Gyökeres är ny i landslagssammanhang, men anfallaren har redan anammat förbundskapten Janne Anderssons mantra.

Då är då, nu är nu.

Landslagslednings lovord efter inhoppet i 0–1-mötet med Finland är därmed redan bortsorterat av Brighton-spelaren.

- Det är klart det är skönt att få höra sådant jämfört med om det skulle ha varit något dåligt. Det är självklart. Det var absolut något roligt, säger han.

ANNONS

- Men sedan kan man inte leva på det där hur länge som helst.

Vill leverera

I stället för att tänka på det som har varit, fokuserar 20-åringen på det som väntar. Och för Gyökeres är det härnäst en plats i Sveriges startelva till matchen mot Island på fredagskvällen i Doha, Qatar.

Tanken är då att stå för en än bättre prestation.

- Det är svårt att svara på, vad man vill visa upp, men jag hoppas att jag levererar och visar mig från min bästa sida. Det är väl mest det, och att jag tar initiativ, säger han.

TT: Hur upplever du skillnaden att få starta jämfört med att hoppa in?

- Man känner att man kanske gör sig mer redo inför en match, det är klart man gör samma grejer men det blir på ett annat sätt.

ANNONS

TT: Hur tycker du Anderssons fotbollsfilosofi fungerar med ditt spelsätt?

- Jag spelar mest forward här, och det gillar jag. Speciellt när man spelar med två, det gör allt lite enklare jämfört med om man spelar med en. Det tycker jag är en fördel på sättet.

Viktor Gyökeres anslöt något senare till januariturnén i Qatar, då han blev uttagen i Brightons trupp till FA-cupmatchen mot Bournemouth.

Även om det blev ett sent inhopp i 3–1-segern, tolkade anfallaren speltiden som ytterligare ett steg – ett litet sådant – från U23-laget till A-laget.

Han är dock fortfarande inställd på att det krävs mer än så för ta plats i Premier League-truppen.

- Det är klart jag måste göra det bra för att komma dit, så vi får se, helt enkelt. Jag hoppas ju på det. Jag vill det mer än något annat nästan, så det är bara att hoppas och fortsätta jobba, säger han.

ANNONS

- Generellt som spelare tycker jag att jag har utvecklat det mesta. Mycket i hur jag jobbar, mycket i defensiven och mycket i spelet också.

"Snabbt"

I dagsläget tar Gyökeres, som trivs bra i England, allt dag för dag i jakten efter att bli en permanent truppspelare för tränaren Chris Hughton.

Om han lyckas börjar han på allvar att nosa på "riktiga" landslaget.

- Det gör ju att man tar sig närmare, så klart. Det gör det enklare på det sättet, men man måste ju prestera där också. Men det är svårt att svara på hur lång tid det tar. Förhoppningsvis går det snabbt. Man vet ju aldrig, säger han.

Förbundskapten Andersson släpper fram en i stort sett ny elva i landskampen mot Erik Hamréns Island.

Backen Joel Andersson är den ende som får spela båda landskamperna, och Oscar Linnér startar i målet men byts ut i halvtid mot Isak Pettersson.

ANNONS
TT

Fakta: Viktor Gyökeres

Född: 4 juni 1998.

Position: Anfallare.

Klubb: Brighton, spelar för Premier League-klubbens U23-lag.

Tidigare klubbar: Brommapojkarna, IFK Aspudden-Tellus.

Aktuell: Stod för ett lovordat inhopp mot Finland, 0–1. Får nu chans från start i januariturnéns sista match mot Island.

Fakta: Startelvan

Oscar Linnér – Adam Andersson, Sotirios Papagiannopoulos, Filip Dagerstål, Joel Andersson – Jonathan Levi, Simon Thern, Melker Hallberg, Tesfaldet Tekie – Viktor Gyökeres, Muamer Tankovic.

Ersättare: Jacob Rinne (mv), Isak Pettersson (mv), Alexander Milosevic, Robin Jansson, Alexander Fransson, Kalle Holmberg, Alexander Jeremejeff, Daleho Irandust, Hosam Aiesh.

ANNONS