HV71 kan avgöra hemma i Jönköping

Först låg Ted Brithén bakom kvitteringen. Sedan avgjorde han SM-semifinalen. HV71 fick 4–2 borta mot Malmö och har 3–1 i matcher.

ANNONS
|

Det misstänkta terrordådet i Stockholm innebar att det var förhöjd säkerhet kring fjärde SM-semifinal i ishockey mellan Malmö och HV71.

Dessutom hedrades avlidna, skadade och deras anhöriga med en tyst minut.

- Det är jättetråkigt och jättetragiskt naturligtvis. Men vi måste spela en hockeymatch också, vi försöker att koppla bort det och tar hand om det efteråt. Stötta de som stöttas kan, sade Peter Andersson, Malmös tränare, till C More alldeles innan matchstarten.

ANNONS

När pucken sedan släpptes i Malmö Arena var det starten på en svängig tillställning.

Malmö inledde piggast, fick en drömstart och hade 2–0 – Frederik Storm och Erik Forsell – redan efter 2.15 minuter av första perioden.

"Usel första period"

- Det var en usel första period, sade Johan Lindbom, HV71:s tränare, till C More.

- Vi kom in i matchen bättre i andra perioden och hittade en väg att vinna. Vi spelade ingen bra hockey, om jag ska vara ärlig. Det var hårt jobb, god inställning och att vi vågade gå för det som gjorde att vi vände.

Lias Andersson inledde gästernas vändning när han reducerade till 1–2 i andra perioden. Sedan handlade semifinalens avslutande dryga 13 minuter mest om HV71 – och Ted Brithén.

26-åringen låg bakom Andreas Borgmans 2–2-mål efter 6.56 och 2.44 minuter senare petade Brithén själv in 3–2-målet bakom Malmö-målvakten Oscar Alsenfelt. När sedan Adam Almquist satte 4–2 var Malmö ett slaget lag.

ANNONS

"Konsekventa"

- Vi är konsekventa när vi spelar. Vi fortsätter gå framåt och sätter press. Det är klart det är jobbigt för motståndaren. Det är jobbigare att bli jagad än att jaga, sade Johan Lindbom.

Segern gör att HV71 kan avgöra semifinalserien hemma i Jönköping.

- Ja, men alla matcher har varit ruggigt jämna. Nu var vi illa ute men vi visade bra moral. Vi får ta oss hem, ladda om kropparna och sedan tror jag det blir en ganska bra stämning i Kinnarps på söndag, sade Oscar Sundh till C More.

För Malmö krävs det nu tre raka vinster om klubben ska få spela SM-final.

TT

ANNONS