Vivianne Miedema har öst in mål under sin första säsong i England. Det har hjälpt hennes Arsenal till att vara en seger från en efterlängtad Super League-titel.
Vivianne Miedema har öst in mål under sin första säsong i England. Det har hjälpt hennes Arsenal till att vara en seger från en efterlängtad Super League-titel.

Hon ska skjuta titeln till Arsenal

Hon har öst in mål hela säsongen. På söndag ska Vivianne Miedema, 22, slutföra jobbet och skjuta ligatiteln till Arsenal.

ANNONS
|

Mål var 76:e minut.

När Arsenal har vunnit i den engelska fotbollsligan Super League (vilket varit fallet i 16 av de 18 matcher som hittills spelats) så har det allt som oftast varit tack vare anfallsstjärnan Vivianne Miedema.

TT: Har du alltid varit främst en målskytt?

- Jag brukade vara en "tia". Jag gjorde mycket mål även då men det var inte det som var min primära sak att göra. Men när jag kom till landslaget flyttades jag upp i banan till en nummer nio-roll. Och ja, när du är en striker är ju det enda du bryr dig om att göra mål, säger 22-åringen.

ANNONS

Det har snart gått sex år sedan hon gjorde sin A-landslagsdebut för Nederländerna. Redan då var hon en notorisk målskytt i Heerenveen som hade stora förväntningar på sig.

"Inte van"

- Det var svårt när jag kom upp. Jag var 17, jag var inte van vid den pressen. Nu kan jag hantera det, säger Miedema och fortsätter:

- Hela situationen har förändrats. Vi har många kända tjejer i laget (Nederländska landslaget) och mycket press. Det är något man måste utvecklas i och det tycker jag att jag har gjort.

I klubblagsmiljön finns också pressen.

I den sista ligaomgången på söndag kan Arsenal bryta Chelseas och Manchester Citys dominans och ta första ligatiteln sedan 2012.

Seger mot Brighton och titeln är klar. Oavgjort kan också räcka – om City samtidigt tappar poäng mot jumbon Yeovil.

- Sedan jag kom förra året har vi byggt ett lag, byggt upp ett sätt vi vill spela fotboll. Vi vet vad vi vill. Vi vill vinna Champions League igen. Och då måste vi fortsätta bygga. Vi har haft mycket skador och kanske hade vi kunnat göra bättre ifrån oss utan dem, säger anfallaren, som gjort 21 mål i ligan (30 inräknat cup- och Europaspel) och slagit målrekord med råge under sin första säsong i London efter flytten från Bayern München.

ANNONS

- Jag vill vinna ligan med Arsenal, det är det primära.

Feyenoordhjärta

Som Feyenoordsupporter växte Miedema upp med Robin van Persie och Dirk Kuyt som idoler. Herrpelare som från Feyenoordfostran spred ut vingarna, nådde framgångar på de brittiska öarna, innan de flyttade tillbaka till Rotterdam.

Miedema har nått stora framgångar i England, men aldrig fått chansen att spela för klubben närmast hjärtat.

Feyenoord har ännu inget damlag.

- Well, jag hoppas att de har det någon dag, säger Miedema.

TT: Om Feyenoord hade startat ett damlag, hade du flyttat hem direkt?

- Inte direkt. Men jag skulle vilja spela för dem. En gång. I slutet av min karriär.

ANNONS
TT

Fakta: Vivianne Miedema

Född: den 15 juli 1996 (22 år) i Hoogeveen, Nederländerna.

Position: Anfallare.

Klubbar: Heerenveen (2011–2014), Bayern München (2014–2017), Arsenal (2017–).

Främsta meriter: EM-guld 2017, Säsongens spelare i Super League 2018–2019.

A-landskamper/mål: 74/61.

Fakta: Svenskorna i Super League

Så här har det gått för de svenska spelarna i Super League den här säsongen:

+ Hedvig Lindahl, målvakt, Chelsea

Matcher/hållna nollor: 8/6.

Den 35-åriga landslagsmålvakten har haft en tung säsong. Efter att tidigare ha varit en tongivande i ett titelvinnande lag är Lindahl tredjevalet. Berättade nyligen att hon inte erbjudits nytt kontrakt och sannolikt kommer spela i en annan klubb nästa säsong.

+ Magdalena Eriksson, försvarare, Chelsea

Matcher/mål: 18/2.

Har, precis som förra säsongen, varit självskriven i Chelseaförsvaret. Hamnade i oönskat blickfång under våren när hon gjorde två kostsamma självmål inom loppet av en vecka (i semifinal i FA-cupen och i Champions League). I övrigt en viktig spelare för ett lag som oftast varit stabil bakåt.

+ Jonna Andersson, försvarare, Chelsea

Matcher/mål: 17/0.

Kom mitt in i förra säsongen där Chelsea tog dubbeln. Har under sitt första hela år i ligan fått mycket speltid på vänsterkanten. Inga mål, men däremot en assist.

+ Jessica Samuelsson, försvarare, Arsenal (nu Rosengård)

Matcher/mål: 8/0.

Försvararen hann med sju inhopp och en match från start under en säsong förstörd av skador. Flyttade nyligen tillbaka till Sverige där hon förstärkt Rosengård, och jagar en plats i förbundskapten Peter Gerhardssons VM-trupp.

ANNONS