Karlskronas målvakt Johan "Honken" Holmqvist under SHL-matchen mellan Brynäs och Karlskrona i Gavlerinken på lördagen.
Karlskronas målvakt Johan "Honken" Holmqvist under SHL-matchen mellan Brynäs och Karlskrona i Gavlerinken på lördagen.

Holmqvist: Visste inte jag var så här bra

Första matchen på nästan ett år för Johan Holmqvist. Då blev det seger med 4–1 för Karlskrona mot Brynäs i Gavlerinken.

ANNONS
|

Det borde inte vara möjligt att komma in i slutet av en SHL-säsong efter nästan ett år utan matchspel och se ut som om man inte har varit borta en sekund.

Men för VM-guldmeriterade Johan Holmqvist är inget omöjligt.

- Det är en fördel jag har, att jag tränar väldigt bra. När jag är på isen tränar jag ungefär som när det är match, det har jag nytta av i dag. Jag är som lugnast mellan stolparna och fick en kalasstart. Då kände jag att "äh det blir nog bra det här", säger ”Honken” efter Karlskronas blott tredje bortaseger vid full tid den här säsongen.

ANNONS

Tränat själv

Karlskronamålvakten spelade sin senaste match den 9 mars förra året.

Sedan dess har han nött teknik tillsammans med målvaktstränaren Michael Andréasson, delvis i öde ishallar och delvis i anslutning till hockeyallsvenska Almtunas träningar.

- Jag visste att det gäller att vara bra direkt, så det var mer "var står man liksom?". Det är en sak att stå och nöta teknik själv – man tycker man är ruskigt bra när man är själv – så nu gäller det att komma in i matchtempot. Det är det här jag har saknat, säger Holmqvist.

Att comebacken skedde några stenkast från målvaktens hem och familj i Gävle gav extra fjärilar i magen. Att han dessutom bara tränat sex träningar med Karlskrona och fick spela tidigare än planerat då Johannes Jönsson blev akut sjuk, gav extra krydda till comebacken:

"Känsloladdat"

- Hade det varit någon annanstans så kanske det hade varit färre fjärilar i magen men det här är och kommer alltid vara ett enormt speciellt ställe för mig, så det var väldigt känsloladdat men jag höll känslorna och nerverna i styr, hade bra fokus på vad jag skulle göra.

ANNONS

Nu sattes varken Holmqvist eller Karlskrona på något större test i Gavlerinken då Brynäs hade svårt att hantera ett bottenlag på besök för andra matchen i rad.

- Det är två matcher som alla kräver att vi ska vinna. Då blir det att man inte slappnar av, inte spelar ut, håller hårt i klubban. Inställningen att jobba hårt finns, men det låser sig på något vis, säger Brynästränaren Tommy Sjödin.

Nej till Brynäs

En pikant ingrediens var annars att Brynäs inte plockade in Johan Holmqvist, som han själv hade hoppats på, när laget fick en målvaktskris i oktober.

”Honken” fick då erbjudande om att spela en match och sedan bli målvaktstränare i Brynäs men ville inte ge upp målvaktskarriären redan nu och tackade nej.

När jumbon Karlskrona i stället hörde av sig under OS-uppehållet, i hopp om att 39-åringen ska rädda klubben kvar i SHL precis som för två år sedan, fanns ingen tvekan:

- Jag kände att fan jag vill spela. Jag har hållit på och nött hela året, det kändes bara dumt att kasta bort det. Jag är glad att jag tog det beslutet.

ANNONS
TT

ANNONS