Christian Hedberg är laddad inför i kälkhockeyturneringen i Paralympics.
Christian Hedberg är laddad inför i kälkhockeyturneringen i Paralympics.

Hockeylaget drömmer om en Paralympics-skräll

Det svenska hockeylandslaget i Paralympics bär på hemska historier men är i Pyeongchang för att skriva en ny och vackrare berättelse. Målet är en sjundeplats, men drömmarna är större.

ANNONS
|

En blev begravd i 300-gradig kalk, en annan låg på sjukhus i ett år efter en trafikolycka och en tredje blev förlamad när han skulle lära sin fru att klättra.

Många av spelarna i det svenska kälkhockeylandslaget i Paralympics har tagit sig igenom livskriser – men i Sydkorea handlar det inte om dem.

Det är resan bort från mörkret som är intressant, och i ännu högre grad kampen om medaljerna i Gangneung hockeycenter.

- Hur vi hamnade här är egentligen oväsentligt. Vi är här för att spela hockey. Nu ska vi skriva Pyeongchang 2018 och det gör vi tillsammans, säger 36-årige forwarden Christian Hedberg.

ANNONS

Landslaget en bieffekt

Hedberg är klättraren som föll, blev landslagsspelare i kälkhockey och skrev en bok som heter Ingen vill fika med någon som är bitter.

Han säger att det är smärtan efter olyckan 2006 som har tagit honom till Paralympics.

- Eftersom jag har så in i helvete ont blev jag morfinberoende. Jag kunde inte vara hög 24 timmar om dygnet så för att komma ur mitt morfinberoende började jag träna. Då hamnade jag här. Det är en rätt schyst bieffekt av "medicinen", att man hamnar i svenska landslaget, säger han.

Hedberg har fortfarande fruktansvärt ont.

- Om du tänker dig en stor jätte som gör tusen nålar på dig. Så känns det. Var femte sekund ibland, ibland går det fem minuter, ibland är det helt borta men då får man ont ändå för hjärnan ställer in sig på smärta. Det är värst från naveln och nedåt. Tänk dig att hjärnan skickar signaler till benen: "rör på er". När benen inte kan det eftersom ryggmärgen är trasig får man tillbaka: "det är trasigt, det gör ont". Egentligen är det ett hjärnspöke men det gör skitont.

ANNONS

Inte bitter

Med lite mer än ett dygn kvar till premiären kan Hedberg ändå tänka på annat.

Solen skiner över Paralympics-byn och hockeylaget har precis kommit tillbaka från en fika inne i själva samhället Pyeongchang.

Och nej – Hedberg är inte bitter, inte nu och inte ofta.

- Det är skönt att se lite annat än en matsal, att komma ut och andas lite. Att skriva en bok var en del i terapin för att komma vidare. Visst händer det att jag är bitter, dagarna när man egentligen inte vill gå upp ur sängen för att man har hemska smärtor. Men jag låter inte bitterheten följa med. Jag har lärt mig att släppa saker, säger han.

Ett mål kan räcka

På lördagkvällen lokal tid – 11.00 i Sverige – släpps pucken mot guldfavoriten Kanada.

Christian Hedberg drömmer vackra drömmar.

- Vi har målsättningen att bli bättre än i Sotji. Då kom vi åtta så fixar vi en sjundeplats har vi lyckats. Men grejen är att man kan skrälla. Det kan ju räcka med ett mål för att vinna en match. Kanada är skitduktiga så om det handlar om att slå 100 icingar får vi göra det. Tanken är alltid att vinna. Det finns inget annat, säger han.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Kälkhockeyturneringen

Paralympicsturneringen i kälkhockey avgörs i två grupper där de två bästa lagen går till semifinal. Övriga spelar om platserna fem-åtta.

Sveriges spelprogram:

10 mars: Kanada (klockan 11.00 svensk tid).

12 mars: Italien (11.00).

13 mars: Norge (7.30).

Slutspel/placeringsmatcher:

14 mars: Spel om 5-8 plats (8.00/12.00).

15 mars: Semifinaler (4.00/12.00).

16 mars: Match om 7:e plats (8.00), match om 5:e plats (12.00).

17 mars: Bronsmatch (4.00).

18 mars: Final (4.00).

ANNONS