Finland jublar efter slutsignalen runt målvaktshjälten Kevin Lankinen.
Finland jublar efter slutsignalen runt målvaktshjälten Kevin Lankinen.

Hjälten ser framåt: "Större seger att hämta"

Först de två senaste årens världsmästare Sverige – sedan obesegrade guldfavoriten Ryssland. Finlands makalösa skrällrad i ishockey-VM fortsätter.

ANNONS
|

På söndagen har laget som ingen trodde på chans att fixa Finlands tredje VM-guld i historien när Kanada väntar i finalen.

Det vore något utöver det vanliga.

Få, om ens någon, trodde på "Lejonen" då samtliga stora NHL-stjärnor hade tackat nej till VM-spel.

Nu har ett Finland med två NHL-spelare i laget slagit ut både ett Tre Kronor, med 21 NHL-spelare, och guldfavoriten Rysslands stjärnspäckade lag inom loppet av tre dagar.

- Jag vet inte om någon annan haft det, men vi har haft en stark tro på oss själva genom hela turneringen. På det sättet vi spelar kan vi slå vilket lag som helst, sade den 24-årige Lankinen som den här säsongen spelat i Chicagos farmarlag Rockford.

ANNONS

I farmarlagets farmarlag

Ett tag var han till och med i Rockfords farmarlag Indy Fuel i ECHL.

Det var av mindre betydelse den här eftermiddagen när han räddade samtliga 33 skott från Alexander Ovetjkin, Nikita Kutjerov, Jevgenij Dadonov och de andra ryska stjärnorna.

Lagkaptenen Marko Anttila, som gjorde drygt två säsonger i Örebro 2014-16, sköt matchens enda mål efter 10.18 i tredje perioden. Han högg som en kobra då backen Henri Jokiharjus skott fastnade på ryske backen Nikita Zaitsev framför mål, och överlistade Andrej Vasilevskij mellan benskydden.

- Det var så klart ett jätteviktigt mål, men vår hjälte i dag var vår målvakt, sade Anttila anspråkslöst.

"Visar karaktär"

Lankinen hyllade i sin tur Anttila:

- Han fick en puck eller en klubba i ansiktet och sedan kommer han tillbaka och gör segermålet. Det visar på en hel del karaktär. Han är en jättebra ledare och en riktigt bra kille.

ANNONS

Det fanns fler som tog smällar. Backen Petteri Lindbohm fick en klubba på munnen i första perioden och hans tröja var blodfärgad nere på ärmen efteråt.

- Jag har fortfarande ett snyggt leende, skämtade Lindbohm efteråt och fortsatte:

- Det kostade några stygn.

Han försökte sätta ord på sina känslor och sade:

- Det känns lite overkligt. När man spelar tillsammans, tror på samma mål och jobbar hårt så är allting möjligt.

Underbarnet Kaapo Kakko, som hade en puck rullande längs mållinjen i första perioden, var inne på samma tema:

- Vi har inga NHL-stjärnor, så vi spelar tillsammans. Det är hela grejen.

ANNONS

Finland har slagit ur underläge i hela turneringen och gör det på nytt i finalen. "Lejonen" har mött Kanada i tre tidigare VM-finaler och har förlorat samtliga – 1994, 2007 och 2016.

För Ryssland var det en i raden av smällar mot just Finland. ”Lejonen” käkade upp de ryska guldförhoppningarna i OS i Sotji 2014 och nu kom den fjärde VM-semifinalsegern över Ryssland på tolv år.

Bratislava, TT:s utsände

ANNONS