Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Elliott (höger) är en spelare Frölunda borde titta närmre på enligt Johan Rylander.  Bild: TT
Stefan Elliott (höger) är en spelare Frölunda borde titta närmre på enligt Johan Rylander. Bild: TT

Johan Rylander: Hinner Frölunda träffa rätt – fem i tolv?

Frölunda ska handla en back. Men var hittar du en blivande guldback – klockan fem i tolv? Kanske i ett avsågat KHL-lag. Eller i AHL.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att Frölunda HC måste handla en back innan transferfönstret stänger, ja … det har vi som bevakar laget ovanifrån sett under hela säsongen. För även om en titel redan är säkrat har det sett aningen svajigt ut just defensivt.

Brandon Gormley är första PP-back – och han har plågats av skador under säsongen. Hans jämlike Theodor Lennström måste nu operera sin brutna tumme och blir, om allt går som det ska, borta i minst sex veckor. Det är två matcher in i kvartsfinalserien.

Karl Stollery var spelaren som anslöt när Chay Genoway drog till Ryssland – och han har också haft skador i kombination med att han stundtals haft svårt att anpassa sig till SHL och hockeyn här. En säkerhetsrisk vissa gånger, lysande aktioner andra.

Julius Bergman har inte heller klivit fram på det sätt som Frölunda hoppades på när han kom hem efter fem säsonger i Nordamerika – och ofta stått utanför laget.

Så vad händer?

Frölunda jagar.

Men vad finns det att jaga klockan fem i tolv?

JAG KOLLAR IGENOM olika ligor – och tidigare år har Frölunda plockat in en del backar från AHL. Min favorit är förstås Mike Weber, som under tio matcher aldrig var inne på ett enda baklängesmål i spel fem mot fem.

Men hans knä höll inte för elitsatsning.

Kan Frölunda hitta nån står utan kontrakt och inte spelat på hela säsongen – och som håller över ett tufft slutspel?

Det är tveksamt, även om sportchef Fredrik Sjöström har bra kontaktnät i Nordamerika.

ETT FÖRSLAG KAN vara att ringa till Vitryssland – till Dynamo Minsk i KHL. Laget har redan missat slutspelet – är 24 poäng ifrån. Där finns en back som spelat i HV71, en back som tillsammans med just Genoway och Stollery tog OS-brons för ett par säsonger sedan.

Stefan Elliott är 29 år, hyfsad med pucken – en modern tvåvägsback med bra skott. Och vet ni vad? Han har aldrig vunnit någon titel. Om Stollery och Genoway berättar hur läckert det är att uppleva en titel i Göteborg så kan det här vara värvningen som Frölunda lyfter med.

Elliots kontrakt går ut efter säsongen – och ett ekonomiskt hårt ansatt Dynamo Minsk vill garanterat skära ner på kostnader när slutspelschansen redan är borta.

Om han inte är långtidsskadad han med, vill säga.

FRÖLUNDA HAR ANNARS kontakt med nämnde Genoway, Christian Folin och Oliver Lauridsen – men alla tre sitter på kontrakt och lär vara aktuella först till nästa säsong om alla bitar faller på plats.

Alla tre har anknytning till klubben eller stan – och skulle förstås vara en förstärkning. Eller kommer Härryda HC-killen John Nyberg hem från Wilkes-Barre Scranton Penguins i AHL?

TILL SIST: Det saknas en del till den där högstanivån som Roger Rönnberg vill se sitt lag ligga på. Lagom till slutspel.

Plus

Fistbumps. Jag gillar att Frölundas spelare på väg ut till värmning alltid tar sig tid att näv-bumpa på varenda unge som hänger på räcker.

Minus

Otur. Han har inte haft det lätt med skador den här säsongen, Theodor Lennström. Utan skador tror jag att han hade spelat i Tre Kronor.