Hills vd: "Vi behöver en paus nu"

Europatourdebuten på Hills GK blev en succé, men utan riktig svensk stjärnglans. Den kommer nu. Men det lär dröja innan tävlingen kommer tillbaka.
– Det är kul och det för samman krafter att arrangera, men det tar mycket kraft och resurser. Att göra det varje år? Nej tack, säger Hills vd Mats Sterner.

ANNONS
|

Ett par glas och en flaska vatten ställs fram vid det runda bordet i rummet alldeles utanför Mats Sterners kontor i klubbhuset på Hills. Han blickar ut över banan samtidigt som han slår sig ned. Både spel och arbete pågår och faktum är att han själv alldeles precis varit ute och gjort fint kring ett av vattenhindren. Banan är i det skick han hade hoppats på även om jobbet kommer fortsätta fram till det peggas upp på första tee.

Det har, trots att det inte varit överdrivet mycket regn i sommar, varit betydligt lättare att hålla banan i skick jämfört med fjolåret när värmen och torkan slog in inför Nordea Masters, som idag heter Scandinavian Invitation, när den för första gången någonsin skulle arrangeras på just Hills GK.

ANNONS

– När vi började nuvarande Hills resa år 2012 så fokuserade vi på ett annat upplägg. Vi byggde om banan och i bakgrunden var hela tiden en kittlande tanke att få ha Europatouren här. Många turer ledde fram till att det passade 2018 och då skrev vi ett 1+1-avtal där det skulle bli ett andra år om båda parterna var nöjda, säger Mats Sterner.

Förändringar på Hills

Båda parterna var nöjda, men till det här året skulle en av dem försvinna. Nordea Masters arrangerades av en av de stora aktörerna för idrottsevenemang i Sverige, Lagardére. Lagardére drev Friends Arena, Stockholm Open, Scandinavian Masters och Nordea Masters, men valde att släppa samtliga delar.

Det ledde till att Europatouren själva fick ta över driften av Nordea Masters (nu Scandinavian Invitation) till det här året, men behöll som planerat Hills GK som bana för tävlingen.

Att Europatouren tagit över från Lagardére har lett till märkbara förändringar för Hills.

– Det är kantat med utmaningar eftersom Europatouren är ett brittiskt bolag, men idrottsligt sett så blir det en bättre tävling i år på grund av att Europatouren drivs av spelarna själva. Det är viktigt för dem att tävlingen blir bra och det blir lite internt tryck där de känner att de inte kan ha en tävling och ingen kommer dit. För tidigare partners var det mer kommersiellt fokus och då fick man nästan köpa hit spelarna, vilket såklart går på tävlingsbudgeten, säger Sterner.

ANNONS

Men det är inte bara fördelar med att Europatouren tagit över driften. Scandinavian Invitation beräknas locka drygt 100 000 besökare och det kräver en del engagemang och arbete utanför vilka namn som står i startlistan.

– Lagardére hade en svensk stab, även om det var ett franskt bolag så drevs den av svenskar. Hela ledningen för Europatouren är brittisk. Jag känna att det långsiktigt finns för lite hjärta som säkerställer ett engagemang för både spelare, sponsorer, publikförståelse och arrangörsklubb. Jag hoppas att de ser att de behöver ha driftsorganisationen på plats där någon svensk är ansvarig för evenemanget, säger Sterner.

Storpublik väntar

I år har det inte jobbats på samma sätt med förköpsbiljetter till tävlingen. Förra året visste arrangören ganska precis hur mycket folk som skulle komma och det gjorde busstransporterna till och från banan smidiga för publiken. I år förväntas fler biljetter köpas på plats och man har också varit senare än förra året med att presentera vilka spelare som kommer till tävlingen.

Är det här saker som hänt som en effekt av att Europatouren tagit över driften?

– Ja, det skulle jag säga.

Oroar det?

– Det oroar så till vida att man undrar hur Europatouren kommer hantera ett ökat flöde på lördag och söndag. Men jag är inte ett dugg orolig för det som är här ute på banan. Här finns det gott om plats för mycket folk och det är färre tält i år som ger ännu mer plats för publiken, säger Sterner.

ANNONS

Och publik lär det bli.

För inte alltför längesedan släpptes nämligen att de två stora drömnamnen för tävlingen kommer att komma. Henrik Stenson och Alexander Norén meddelade båda två att de kommer till Hills och spelar.

– Det är verkligen jättekul. För oss och för tävlingen är det full pott. Det är inte bara duktiga golfare utan också stora förebilder för ungdomarna och det är oerhört viktigt.

Hur blev reaktionerna på Hills när det blev klart?

– Det var nästan lite chockartat. Man hade ju inte trott att Stenson skulle hoppa av Fed-ex. Det höjer ju verkligen statusen och det är en drömspelare att få hit. Att han vunnit Jerringpriset visar ju också vilken stor idrottare han är för folk, säger Sterner.

"Vi behöver en liten paus nu"

Svenskduons medverkan gör såklart att årets upplaga har alla möjligheter att trumfa fjolårets. Hills skrev som tidigare nämnt ett 1+1-avtal för att arrangera Europatourtävlingen och Mats Sterner är säker på sin sak. Han vill se touren i Göteborg även i framtiden, men i en optimal värld så är den saken ett par år bort. Efter den här veckan kommer man behöva lite tid att landa i vad det trots allt inneburit att ta en stortävling till banan två år i rad.

ANNONS

– Det är kul och det för samman krafter att arrangera, men det tar mycket kraft och resurser. Att göra det varje år? Nej, tack. Men kanske vart tredje eller vart fjärde år. För skulle man vilja göra ändringar efteråt så finns det mer tid att göra ändringarna på. Då blir de mer genomtänkta och de blir billigare, säger Sterner och fortsätter:

– Jag hoppas att man i framtiden kan ha längre framförhållning. Det blev klart i juli-augusti 2017 blev det klart att vi skulle ha det i augusti 2018. Hade vi velat bygga om så hade det blivit hiskeligt dyrt. Nu gjorde vi om alla greener ändå, men det var ju en liten chansning. Jag vill jättegärna ha hit Europatouren igen, men vi behöver en liten paus nu. Att få den igen om några år hade varit idealiskt för oss.

Har det varit självklart att göra satsningarna för Europatouren?

– Bra fråga. Den nya ägargruppen här är ekonomiskt stabila privatpersoner som har golf som jättestort intresse och det borgar för den golfmässiga utvecklingen. Att ha en tävling på Europatouren är inte lätt att räkna hem siffermässigt. Om man ska säga att det är värt det ekonomiskt så får man vara en positiv marknadskille som ser varumärkesökning. Ser man det som förening, då har man inte råd, säger Mats Sterner.

ANNONS

ANNONS