Helsingborgs Frederik Helstrup Jensen, blev olycklig självmålsskytt mot Fredrik Olssons Halmstad.
Helsingborgs Frederik Helstrup Jensen, blev olycklig självmålsskytt mot Fredrik Olssons Halmstad.

HIF:s självmål ger Halmstad hopp

Ett sent självmål fick Helsingborg att tappade till 1–1 i första kvalmatchen mot Halmstad.

ANNONS
|

Helsingborg var på väg mot en betongtung kvalseger på Örjans Vall. Adam Eriksson hade gjort 1–0 i 74:e minuten – ett fenomenalt vänsterskott från drygt 25 meter. Och tre minuter senare hade Halmstads vänsterback Adnan Kojic blivit utvisad efter att ha fått sitt andra gula kort.

Men då orkade Halmstad med en man mindre resa sig och anfalla. Inhopparen Antonio Rojas gjorde ett lågt inspel i straffområdet från vänster. Där kom HIF-försvararen Frederik Helstrup Jensen joggande, och i steget råkade dansken sparka bollen förbi sin egen målvakt Matthew Pyzdrowski.

ANNONS

- Vi måste vara noggrannare i försvarsspelet. Anton Wede hade gått ut när de gjorde sitt mål, för att han hade fått skon sönderriven. Jag tycker att vi borde klara det ändå, men vi försvarade inte med tillräckligt mycket folk där, säger Henrik Larsson.

Storspelande målvakt

Det krävdes en lagkamrat för att överlista Helsingborgs amerikanske målvakt den här fuktiga novemberkvällen.

Matchen hade kunnat bli en helt annan om inte Matt Pyzdrowski hade gjort fyra-fem avancerade räddningar tidigt i matchen när Halmstad anföll snabbt, smart och precist med bollar bakom Helsingborgs backlinje.

- Det är mitt jobb. Ibland har man lite att göra, ibland mycket. Men det är mitt jobb att göra räddningar och hjälpa laget, säger Pyzdrowski.

I allsvenskan hade 30-åringen från Illinois en räddningsprocent på 57,5. Det var sämst av alla de 29 målvakter som spelade fler än en match.

ANNONS

Men på Örjans vall var han felfri – och mer än det.

- Mycket bra. Det var han som höll oss kvar i matchen, säger Henrik Larsson om sin målvakt.

”Sugna på Olympia”

TT: Vad måste ni göra bättre i returen i Helsingborg på söndag?

- Vi måste våga vårda bollen mer, och det blir bättre förutsättningar till det på Olympias gräsmatta. Vi måste vara noggrannare överhuvudtaget i allt vi gör i returen, säger Larsson och fortsätter:

- Första halvlek är avklarad och vi har fått en liten förvarning om hur duktiga Halmstad är.

Halmstads tränare Janne Jönsson:

- Jag är väldigt nöjd med väldigt mycket i vår prestation. Det var inte idag vi ville att Helsingborg skulle ha sin bästa målvaktsinsats. Men vi är väldigt sugna på att åka till Olympia på söndag.

ANNONS

Fakta: Allsvenska kvalet

Allsvenska Helsingborgs IF och superettanklubben Halmstads BK gör upp om en plats i landets högsta fotbollsserie 2017. Kvalet avgörs i dubbelmöte, hemma–borta.

Första matchen slutade 1–1. Returen i Helsingborg spelas söndagen den 20 november klockan 13.30.

Om inte antalet poäng och målskillnad kan skilja lagen åt räknas mål på bortaplan dubbelt.

Har det inte avgjorts efter den andra matchens ordinarie speltid tillgrips förlängning, 2x15 minuter. Där räknas inte mål på bortaplan dubbelt.

Om förlängningen slutar mållös eller oavgjord avgörs det allsvenska kvalet med en straffsparkstävling.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS