Herpesvirus tvingar Horse Show att flytta finaler

De planerade finalerna av ATG Riders League skulle ha avgjorts under Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Ett utbrott av det så kallade abortviruset bland hästar stoppar nu tävlingarna.

ANNONS
|

Det är i Spanien som herpesviruset EHV1 brutit ut, och det får stora konsekvenser för hästtävlingar. Viruset kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning utan andra symtom hos dräktiga ston och kallas därför även för abortvirus.

LÄS MER:Fyra hästar döda efter virusutbrott i Valencia

Och nu tvingas Gothenburg horse show att agera: De nationella finalerna i ATG Riders League utgår ur programmet.

– Självklart är det inget roligt beslut att ta, men i år måste vi göra allt vi kan för att minimera och förekomma alla risker vi ser. Efter den senaste utvecklingen vad gäller EHV-1-viruset så har behovet av att hålla avstånd och minimera antal kontakter ökat ytterligare, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Finalerna i den berörda hopptouren skulle ha varit öppna för totalt 44 nationella ekipage. Men nu flyttas alltså de nationella finalerna för att minimera antalet hästar på på plats. Var och när de kommer att hållas är ännu oklart – däremot kommer de internationella klasserna att genomföras som planerat.

LÄS MER:Efter virusutbrottet – Gothenburg Horse Show agerar

Emma Emanuelsson toppar poängligan i Grand Prix-tabellen, och kommer därmed att få delta de internationella klasserna under Gothenburg horse show.

– Det känns väldigt bra att vi kan ge Emma Emanuelsson chansen att starta i Scandinavium. Det är viktigt för svensk ridsports utveckling att vi fortsätter erbjuda våra ekipage möjligheter att rida i internationell miljö trots detta svåra år, kommenterar Tomas Torgersen.

LÄS MER:Tävlingsstopp i svensk ridsport – Billdal horse show ställs in

EHV1-viruset

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS