Dick Axelsson jublar över sitt och Djurgårdens matchavgörande 2–1-mål. Hans gamla publik? De buade.
Dick Axelsson jublar över sitt och Djurgårdens matchavgörande 2–1-mål. Hans gamla publik? De buade.

”Hemmaplan” för Djurgårdens hjälte

Dick Axelsson var Karlstadpublikens kelgris i fyra säsonger. Nu buas han ut. Det kan Djurgårdsforwarden stå ut med så länge han avgör SM-semifinaler.

ANNONS
|

Jo, hyllningssången kom till slut – men inte från Färjestads supportrar.

Det var bortasektionen som skanderade ”Vi älskar ’Dicken’” efter att Djurgården vänt underläge 0–1 till 2–1 på mindre än två minuter i slutet av den tredje SM-semifinalen i ishockey.

Dick Axelsson, som tog två guld med Färjestad under sammanlagt fyra säsonger i Karlstad, satte det avgörande målet med knappt två minuter kvar.

- Jag hade fantastiska säsonger här. Det känns som ett hem för mig och det är klart att det är konstigt att komma hit i en annan dress. Men det är skönt att göra mål, och det var ett bra läge att göra det, säger matchhjälten.

ANNONS

Axelsson störs inte nämnvärt av att buas ut i sin förra hemmaarena.

- Det är känslor där ute. Idrott berör, både positivt och negativt. Det bästa man kan göra då är väl att göra mål. Jag blir bättre när det händer grejer, säger han.

Inte överens

Den avgörande fullträffen videogranskades. Färjestads målvakt Markus Svensson blev av med klubban i kalabaliken men Axelsson var övertygad om att målet skulle godkännas.

- Jag tyckte det var fegt att ringa på den. Jag var rätt säker, säger han.

Färjestads tränare Johan Pennerborn var, inte oväntat, av en annan åsikt.

- Jag tycker inte att det är okej. De har en spelare i målgården som tar med sig Markus klubba. Det har varit alldeles för många sådana situationer. Frågan är vilket ben vi skall stå på som spelare, målvakter och coacher, säger han.

ANNONS

Ovan målskytt

Till skillnad från de två första matcherna var det Djurgården som började bäst i det tredje mötet.

Lagets höga press gav resultat och det som skapades i chansväg stod spelarna i vita tröjor för.

Ändå var det hemmalaget som tog ledningen.

När anfallsstjärnorna hade det jobbigt struntade den defensiva finländska backen Ilari Melart i regeln om säkerheten först, smög upp i banan och satte sitt tredje mål för säsongen - i 50:e matchen.

Hemmaledningen höll länge men med knappt fyra minuter kvar dök Axel Jonsson-Fjällby upp framför Markus Svensson och drog till direkt. Pucken satt i plockhandskrysset och det var kvitterat.

Mindre än två minuter senare fullbordade Dick Axelsson vändningen.

- Nu blir det en fantastisk match på fredag. Vi har ett bra läge att på riktigt ta kommandot om matchserien, säger Axelsson.

TT

ANNONS