Marcus Hellner, Gällivare, tog sitt 15:e SM-guld. Arkivbild.
Marcus Hellner, Gällivare, tog sitt 15:e SM-guld. Arkivbild.

Hellner tog 15:e guldet i stil

Ett nytt topplopp, ett nytt guld. Marcus Hellner gav inte konkurrenterna en chans när han vann 15-kilometersloppet i fri stil under SM i Skellefteå.

ANNONS
|

SM-guldet var Gällivareåkarens 15:e totalt och förde upp honom jämsides med den gamle skidkungen Sixten Jernberg i statistiken.

- Väldigt roligt. Har känt mig sliten och trodde inte att jag skulle vinna i dag, sade Hellner, som vann med 21 sekunders marginal till tvåan Oskar Svensson, Falun Borlänge.

Bronset gick till Daniel Rickardsson, Hudiksvall, som fick ge sig med 1,7 sekunder mot Svensson efter att ha agerat draglok åt honom i tre av de fyra varven.

ANNONS

- Känner mig nästan lite taskig. Fick ju stor hjälp av Daniel och får tacka honom för medaljen, sade Oskar Svensson.

Under det sista varvet fick han klara sig själv men fick bra sekundering och hade koll på sekunderna hela vägen till målet.

Inte sugen på femmil

Ett ymnigt snöfall innan tävlingen gjorde att loppet blev betydligt mera tungåkt än de tidigare under SM-veckan.

Marcus Hellner startade sent och hade alla andra toppåkares tider att gå på.

Han låg länge i nivå med Rickardsson och Svensson, men på slutvarvet var det inget snack om var mästartecknet skulle hamna.

- Jag var tung i kroppen men försökte åka kontrollerat och spara lite till sista varvet. Jag visste att det var tätt men fick jättemycket tider hela vägen, sade Marcus Hellner, som tog sitt andra guld under SM-veckan. Det första kom på den inledande tremilen.

ANNONS

Nu återstår bara ett lopp, måndagens kraftprov över fem mil.

- Jag känner mig inte så sugen. Man har alltid ångest inför en femmil men nu ska jag äta lite och börja ladda för ännu en urladdning, en jobbig urladdning också. Ska försöka avsluta veckan på ett bra sätt, sade den svenske mästaren.

För Oskar Svensson var silvret hans bästa individuella SM-placering hittills.

- Superkul. Har ett brons som bäst tidigare så nu blev det ett steg närmare guldet, sade Falun Borlängeåkaren.

Skidskytten imponerade

SM-medaljer i mängd har Daniel Rickardsson samlat genom åren. Men för det mesta är det någon annan som lagt beslag på guldet, precis som nu.

Den lösa nysnön passade den storväxte Hudiksvallsåkaren illa och Rickardsson var maktlös när Oskar Svensson tog rygg.

- Han gjorde helt rätt som låg bakom. Jag frågade om han ville gå fram men det ville han inte och det är ingenting att säga om, sade Rickardsson.

ANNONS

Den tidigt startande skidskytten Sebastian Samuelsson satte färg på tävlingen när han presterade ett betydligt bättre lopp än på tremilen.

Utan geväret på ryggen hade Samuelsson den här gången bra fart under skidorna och slutade på tionde plats, slagen med 2.02 av Marcus Hellner.

- Jag tycker att jag höll uppe loppet helt okej. Det var slitigt men loppet var mycket bättre än senast, sade Sebastian Samuelsson.

TT

ANNONS