Nu kliver Marcus Hellner ur skidåkningens rampljus. 32-åringen slutar med att tacka Petter Northug för drivkraften att bli bättre.
Nu kliver Marcus Hellner ur skidåkningens rampljus. 32-åringen slutar med att tacka Petter Northug för drivkraften att bli bättre.

Hellner: "Northug drev mig framåt"

När Marcus Hellner summerar skidåkarkarriären lyfter han fram Petter Northug som den som betytt väldigt mycket både för honom själv och för skidsporten.

ANNONS
|

Dagen efter att 32-åringen offentliggjort att han lägger av säger han att det ska bli skönt att kliva ur rampljuset och att han nu ska ta det lugnt och ha lite semester med familjen.

- Jag har annars inga planer för framtiden, det är ett ganska blankt papper. Det är lite inspirerande att inte ha några planer, säger han.

ANNONS

Hans tolv år i landslaget var annars fulla av planer om träningsupplägg och tävlingar och hur målen skulle uppnås.

Bland annat tankarna om hur han skulle slå den norske giganten Petter Northug. Och faktiskt gjorde det i sprintloppet i VM i Oslo 2011. Då drog Hellner ifrån Northug och det övriga finalfältet i backen, som sedan dess kallas för Hellnerbacken, och tog guld.

- Det jag kommer ihåg mest är min känsla, att jag vågade gå så tidigt i sprinten och vågade satsa allt på ett kort. Det är häftigt att det bar frukt. Det är den enda sprinten som jag vann också, så det var tajming att göra det i VM.

"Varit roliga år"

En annan gång som han slog Northug var när han gick förbi norrmannen i skidbacken i Val di Fiemme i Tour de Ski-avslutningen 2012 och kom tvåa bakom Dario Cologna.

- Det var en väldigt bra dag, men jag grämer mig lite att det inte var för segern. Jag hade chansen några dagar tidigare, men tappade sen väldigt mycket dagen före finalen.

ANNONS

När det började bli en tvekamp mellan Hellner och Northug kände sig svensken först inte särskilt bekväm med att fokus sattes på den norsk-svenska duellen.

- Men Petter fick mig att lyfta mig, han satte fokus på att jag måste försöka att slå honom. Det tänkte jag mycket på under träningen och det har drivit mig framåt. Så jag är glad att få ha tävlat mot honom och ha fått slagit honom några gånger. Det har varit roliga år.

Han ser också Petter Northug som den som utvecklat skidsporten under hans tid i landslaget.

- Petter lyfte intresset och skidorna fick en yngre publik, det kände jag rätt tydligt. Plötsligt blev det häftigt igen att åka skidor.

Lärde den hårda vägen

Det blev tre OS-guld och ett VM-guld och ytterligare sju mästerskapsmedaljer för Hellner vilket gör honom till en av svensk skidsports allra största. Men helt nöjd med sin karriär, det är han inte.

ANNONS

- Jag hade nog en lite högre målsättning när jag började. Och efter gulden i OS i Vancouver tänkte jag att jag skulle behålla den nivån och bli bättre och bättre. Men det var svårt att lyckas med det, säger han.

- Det jag ångrar mest är att jag åren efter VM i Holmenkollen inte riktigt gjorde träningen som krävdes, jag var kanske lite nonchalant och trodde att det skulle gå bra ändå och var inte så noggrann. Jag fick lära mig den hårda vägen för jag gjorde inget bra VM i Val di Fiemme 2013. Men jag tycker att jag vände det bra och kom tillbaka till Sotji i bra form, det var en bra känsla.

I OS i Sotji var Hellner med i stafettlaget som tog guld och han tog också ett silver i skiathlon.

ANNONS

Så med karriären i backspegeln känner han sig trots allt nöjd, med meriterna och med prestationen.

- Det hade nog inte kunnat bli så mycket bättre.

TT

Fakta: Marcus Hellner

Född: 25 november 1985 i Lerdala (32 år).

Bor: Gällivare.

Klubb: Gellivare Skidallians.

Mästerskapsmeriter: OS-guld 30 km skiathlon 2010, OS-guld stafett 2010 och 2014, OS-silver 30 km skiathlon 2014, VM-guld stafett 2010, VM-guld sprint (fritt) 2011, VM-silver sprintstafett (med Emil Jönsson) 2013, VM-silver stafett 2011, 2013 och 2015, VM-brons stafett 2007 och 2017.

Världscupsegrar: 5 på 207 starter.

ANNONS