Hellner lägger skidorna på hyllan

En av Sveriges bästa skidåkare de tio senaste åren, Marcus Hellner, har bestämt sig för att avsluta skidkarriären. – Jag kommer att sakna mycket av det här, säger han till SVT.

ANNONS
|

Marcus Hellner, 32, har haft en lång och framgångsrik karriär med både VM-guld och OS-guld. Totalt har det blivit tolv år i världseliten för killen som började tävla för Lerdala IF i Skaraborg men som under elitåren tävlade för Gellivare skidallians.

– Det är ett väldigt svårt beslut att ta. Det är en helt ny värld man kliver in i. Jag kommer att sakna mycket av det här som man har varit en del av. Framför allt alla personer och hela livet med att vara en skidåkare. Samtidigt känns det verkligen som att det är dags, säger Marcus Hellner till SVT.

ANNONS

Fick Bragdguldet

Hans främsta år var 2010 till 2014. Det blev bland annat guld i stafett och i skiathlon i Vancouver-OS 2010 och guld i sprint på VM i Holmenkollen året efter. I Sotji 2014 försvarade den svenska kvartetten guldet i stafett. Både 2011 och 2013 blev han utsedd till årets manliga idrottare på Idrottsgalan och stafettlaget från Vancouver fick även Bragdguldet samma år.

Hellners starkaste minne är dock en tävling hemma i Gällivare i november 2008.

– När jag vann min första världscuptävling i Gällivare, det tyckte jag var väldigt häftigt. För det var verkligen från ingenstans. Det är ett väldigt fint minne. Att få lyckas på hemmaplan. Sedan är det klart att gulden i Holmenkollen och Vancouver var häftiga, för jag var i grymt bra form. Jag har nog aldrig varit i så bra form.

Tyngre sista år

Två av hans fem världscupsegrar kom just i Gällivare. Den senaste kom i mars förra året i Quebec i jaktstart.

De senaste åren har det gått tyngre och trots bra förberedelser blev det inte någon medalj på OS i Sydkorea i februari.

–Det där spelar inte in så jättemycket i beslutet. Det är klart att jag hade hoppats att det skulle vara en bättre säsong, men sådan är idrotten. Man får inte alltid det man vill.

ANNONS

Fakta: Marcus Hellner

Född: 25 november 1985 i Lerdala (32 år).

Bor: Gällivare.

Klubb: Gellivare Skidallians.

Mästerskapsmeriter: OS-guld 30 km skiathlon 2010, OS-guld stafett 2010 och 2014, OS-silver 30 km skiathlon 2014, VM-guld stafett 2010, VM-guld sprint (fritt) 2011, VM-silver sprintstafett (med Emil Jönsson) 2013, VM-silver stafett 2011, 2013 och 2015, VM-brons stafett 2007 och 2017.

Världscupsegrar: 5 på 207 starter.

ANNONS