HBK mot kvartsfinal i cupen efter storseger

Alexander Ruud Tveter gör mål igen – och Halmstads BK vinner igen. Nu är det fördel HBK inför gruppavslutningen i Svenska cupen borta mot IFK Norrköping på lördag.

ANNONS
|

Svenska cupen, grupp 2

HBK 4

Örgryte0

En blåsvart poäng mot Norrköping – som, liksom HBK förra helgen, oväntat fick nöja sig med 2–2 mot division 2-laget Vänersborg – kan räcka för kvartsfinal. En seger gör det definitivt.

– Det blir väldigt spännande. Det känns som att vi har ganska goda möjligheter. Norrköping har inte haft så bra resultat, säger Alexander Ruud Tveter.

Den norske anfallaren var HBK:s bäste målskytt i Superettan i fjol med 13 fullträffar. Men i år har han gått mållös – fram till mötet med Örgryte på ett blött Skedalahed, då han petade in två bollar bakom förre lagkamraten Stojan Lukic i Öis-målet.

ANNONS

– Det var en bra match. Vi var lite tillbaka där vi var före Vänersborgsmatchen, var tajta och väldigt kompakta och skapade en del chanser framåt, säger Ruud Tveter.

Cirka 700 åskådare fick se HBK vinna fullt rättvist med bud på fler mål.

Skadedrabbade Örgryte – som bland annat saknade krasslige Johan Elmander och tvingades spela med två mittfältare i anfallet – kom till ett par farliga inläggslägen från vänsterkanten i första halvlek och hade sin bästa period under den första kvarten i andra akten.

Men annars var det HBK:s match från början till slut med stort bollinnehav och högt anfallstempo. Repliken på debaclet uppe i Vänersborg var eftertrycklig.

Tränaren Jan Jönsson ville dock efteråt framför allt lyfta fram försvarsspelet:

– Sätter man det så får man lite go-känsla, den känsla som vi hade på träningslägret och innan träningslägret. Då blev anfallsspelet rätt så bra också. Vi hängde väldigt gott ihop som lag och gjorde det besvärligt, säger han.

Andreas Bengtsson var tillbaka som vänsterback och hade flera intressanta offensiva samarbeten med Sead Haksabanovic. Duon svarade också för förarbetet till Marcus Mathisens 1–0-mål efter 26 minuter.

Mathisen hade den här gången Ivo Pekalski bredvid sig på innermittfältet. Ett tryggt och väl fungerande nav som lär få fler chanser.

ANNONS

Ruud Tveters 2–0 efter 62 minuter tog död på Örgrytes lilla uppryckning. Haksabanovic sköt, Lukic lämnade retur och norrmannen tryckte in sitt första mål sedan bortamatchen mot Gais i oktober.

– Skönt att göra mål igen, tycker Ruud Tveter, som även satte 3-0 i 77:e minuten med ett skott i bortre burgaveln.

Fredrik Olsson hade tidigare bränt ett friläge, men tog revansch genom att slå in 4–0 efter en hörna i 80:e minuten. Han nätade därmed för fjärde matchen i rad.

Örgryte och Stojan Lukic kan inte längre gå vidare i cupen. Den förre HBK-målvakten var rejält besviken efteråt.

– Det är nog det sämsta jag har sett oss. Jag har inte varit i klubben länge, men det här var bedrövligt. Vi saknade visserligen ett par tunga pjäser, men så här får det inte se ut. Vi får nog alla titta oss i spegeln och rannsaka oss själva, säger han.

För din egen del?

– Det är aldrig roligt. Jag släpper en ganska billig retur som Tveter petar in. Annars kan jag inte göra så mycket på de andra målen.

Läs liverapporten i repris

Fakta: Så spelade HBK

Isak Pettersson – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson – Nikolai Alho (Alexander Henningsson, 76, Ivo Pekalski, Marcus Mathisen, Sead Hakasabanovic – Alexander Ruud Tveter (Gabriel Gudmundsson, 89, Fredrik Olsson (Jonathan Svedberg, 89).

ANNONS