Sista matchen? Många tror att Sead Haksabanovic säljs under sommaruppehållet och därför gör sin sista match i HBK-tröjan på söndag. Men där är Sead inte ännu...
Sista matchen? Många tror att Sead Haksabanovic säljs under sommaruppehållet och därför gör sin sista match i HBK-tröjan på söndag. Men där är Sead inte ännu...

Haksabanovic redo för att ta nästa steg

– Jag känner mig redo för nästa steg. Om det sedan blir redan nu i sommar eller efter säsongen beror på vilka kontraktserbjudanden som dyker upp. En match, Sirius borta, återstår innan sommaruppehållet för Sead Haksabanovic och hans Halmstads BK.

ANNONS
|

– Det är viktigt att vinna den för att gå in i uppehållet med en bra känsla. Så nu gäller det att ge hundra procent och sedan få vila. Det ska bli skönt, säger HBK:s 18-årige guldkalv.

Eller vila och vila... Dagen efter matchen mot Sirius sätter sig Sead på flyget ner till Montenegro för att ansluta till VM-kvaltruppen mot Armenien i Podgorica.

– Det ska bli väldigt spännande och kul. Att få spela och träna med ett A-landslag och stjärnor som Jovetic och Savic kommer att betyda mycket för min utveckling.

Haksabanovic är glad över att, efter mycket funderingar, ha tagit det svåra beslutet att välja Montenegro före Sverige.

ANNONS

– Ja, magkänslan sa det till slut. Jag var där sist för ett år sedan och det ska bli kul att få träffa släkten igen. Alltid när jag landar där får jag en känsla att det är där som jag hör hemma, att det är mitt land.

– De har ju inte det så bra där nere utan det är ganska fattigt och när man ser hur de lever uppskattar man ännu mer vad man har här hemma.

Tror du att du kommer att få debutera?

– Jag hoppas det i alla fall med tanke på vad de har sagt och lovat.

Med bara en seger, sex poäng och inte en vinst på tio matcher sedan premiärsegern hemma mot Östersund blev vårsäsongen inte vad HBK hade hoppats på.

Den 1 juli är det omstart hemma mot Elfsborg. Då tror många att Sead kan vara såld, trots att transferfönstret inte öppnar förrän den 15 juli och tre matcher, förutom Elfsborg, IFK Göteborg och Gif Sundsvall, spelas innan dess.

– Men bara om det dyker upp något tillräckligt bra. Det ska i så fall vara en lagom stor klubb men gärna i någon av de största ligorna. Inte en storklubb så att jag riskerar att hamna på bänken.

ANNONS

– Fastjag har inte hört något konkret på sistone. Inte om inte pappa döljer något för det är ju han som sköter det.

Men om bara du själv får önska utan att andra parter kunde lägga sig i?

– Svår fråga. Jag vill ju inte bara sticka utan det ska kännas bra för klubben också. Men visst – om alla bitar skulle falla på plats så... För jag känner ju mig redo.

Att du får ta ett stort defensivt ansvar i laget – hämmar det din offensiv?

– Nej, det tycker jag inte för jag behöver springa och jobba i 90 minuter. Även om jag inte är någon defensiv spelare så måste man kunna den biten också.

Du har provat på att spela både yttermittfältare, släpande forward och forward så här långt. På vilken position har det gått bäst?

– Som yttermittfältare.

Trots att du egentligen trivs mer centralt?

– Ja, men som släpande har både jag och (Alexander Ruud) Tveter blivit mötande och hämtat boll och då har vi tappat djupledsspelet. Så det fungerar bäst när han gör det och jag har en fri roll på kanten, förklarar Sead.

Sedan sätter sig den nyblivne körkortsinnehavaren i sin nya Mercedes och drar iväg.

ANNONS

– Jag klarade körkortet direkt. Både teorin och uppkörningen, berättar han stolt.

– Man känner ju sig mycket friare nu så att pappa slipper att köra mig överallt. Nu är det ju bara att sätta sig i bilen och köra.

En Merca. Jag kommer ihåg i en tidigare intervju när du berättade att det var din drömbil...

– Jo, så var det ju, ler han.

En dröm som har slagit in för Sead. Men han har fler att förverkliga. Till att börja med tre poäng i Uppsala och sedan debut i Montenegros A-landslag.

Fotboll: Allsvenskan

Sirius–HBK

Studenternas, Uppsala sön kl. 17.30.

LÄGET I LAGEN

HBK: Aboubakar Keita har problem med ett knä, vilket naturligtvis är ett oerhört tungt avbräck för HBK där ivorianen har vuxit ut till en av nyckelspelarna. Med ett utgående lånekontrakt kan han därmed också ha spelat sin sista match i HBK-tröjan även om HBK har gott om hopp en förlängning. Ivo Pekalski utgick senast mot IFK Norrköping, men kan troligtvis spela. Annars blir det ett helt nytt innermittfält med Marcus Mathisen och Rebin Asaad. Tio raka matcher utan seger efter premiärvinsten mot Östersund har naturligtvis också påverkat självförtroendet. Därför skulle en seger borta mot skadedrabbat Sirius vara precis vad laget behöver in i sommaruppehållet.

Sirius: Spelmotorn Kingsley Sarfu och Moses Ogbu ska vara tillbaka i ett vingklippt Sirius som i den senaste förlustmatchen mot Örebro saknade nio(!) spelare av olika skäl. Då fick man dessutom Niklas Busch Thor och Oscar Kindlund skadade samt Kim Skoglund avstängd så tränaren Kim Bergstrand lär jubla över uppehållet. Men först ska han försöka få ihop ett lag mot HBK.

LAGEN

HBK (prel.): Isak Pettersson – Adnan Kojic, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Nikolai Alho, Ivo Pekalski, Marcus Mathisen, Sead Haksabanovic – Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson.

Avbytare: Rebin Asaad, Gabriel Gudmundsson, Kosuke Kinoshita, Jesper Westerberg, Alexander Berntsson, Alexander Henningsson, Malkolm Nilsson.

Sirius (prel.): Joshua Wicks – Jakob Bergman, Karl Larson, Oscar Pehrsson, Jesper Arvidsson – Philip Haglund, Kingsley Sarfu, Diego Montiel – Alexander Nilsson, Moses Ogbu, Ian Sirelius.

TRÄNARSNACK

Janne Jönsson, HBK: – Vi hade hoppats att Keita skulle ha kunnat spela matchen mot Sirius och sedan vila, men det är tyvärr uteslutet. Nu får vi finna andra lösningar. – Jag tycker att de två senaste bortamatcherna mot bra motstånd, Häcken och IFK Norrköping, har sett bra ut där procentsatsen i det positiva stiger. Men det hjälper ju inte när vi släpper in billiga mål och inte får med oss några poäng. Man får heller inte stirra sig blind på Sirius alla skador för det är ett spelskickligt lag som har en tydlig spelidé där andra spelare kan kliva in och ersätta.

HP:s BOLLJAKT

Tätställningen efter elva omgångar:

Isak Pettersson 31

Sead Haksabanovic 29

Marcus Johansson 29

Aboubakar Keita 27

Ivo Pekalski 26

Fredrik Liverstam 26

Andreas Bengtsson 26

Följ matchen live på hallandsposten.se

Söndagens tablå:

Kl. 16.00: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Janne Jönsson.

Kl 17.25: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen och webbexklusiva betyg på alla HBK-spelarna.

ANNONS