Chelsea firar segern i Champions League.
Chelsea firar segern i Champions League. Bild: Susana Vera/AP/TT

Havertz frälste Chelsea i CL-finalen

Ett mål räckte för Chelsea i Champions League-finalen. Kai Havertz fullträff i första halvlek sänkte Manchester City – och tränaren Thomas Tuchel fick bärga den största av fotbollstitlar efter bara fem månader på jobbet.
– Alla försvarade för sina liv, säger Chelseas Ben Chilwell.

ANNONS
|

Tysken Kai Havertz värvades för stora summor inför säsongen och har tidvis varit ifrågasatt. Men när det gällde som mest klev han fram för sitt lag. 21-åringen gjorde matchens enda mål – och hans första någonsin i turneringen – när Chelsea vann med 1–0 mot Manchester City och säkrade Champions League-titeln.

– Han (Havertz) förtjänar det här, det har varit en tuff säsong. Den här killen har en toppmentalitet. Han kommer bli en superstjärna, han är redan en superstjärna, säger lagkaptenen César Azpilicueta till BT Sport.

Den 25 januari fick Frank Lampard sparken, dagen därpå presenterades tysken Thomas Tuchel som ny tränare för Chelsea. Då hade Londonlaget en seger på de senaste fem ligamatcherna, och låg på en niondeplats i Premier League. Knappast en form som pekade mot att de skulle stå i en Champions League-final fyra månader senare.

ANNONS

Tuchel styrde upp

Men Tuchel styrde upp, och stramade framför allt åt en läckande defensiv. Sedan dess har Chelsea klättrat till en slutlig fjärdeplats i ligan, nått en FA-cupfinal och vält båda jättarna från Madrid, Atlético och Real, på väg till finalen i Porto.

Det slutade i besvikelse mot Leicester i FA-cupen – men revanschen kom i den största av finaler. Chelsea är Champions League-mästare för andra gången i klubbens historia, och Tuchel för första gången i karriären. På många sätt är det symptomatiskt att det var den ramstarka defensiven som blev avgörande.

– Spelarna var fast beslutna att vinna det här. Vi uppmanade alla att steppa upp och kliva fram, att vara modigare och skapa farliga omställningar, säger Tuchel till BT Sport.

Havertz målkytt

Några möjligheter hit, några möjligheter dit. Men första halvlek var för det mesta ett ställningskrig mellan två taktiskt drillade lag.

Sedan smällde det till.

I den 42:a minuten uppenbarade sig plötsligt ett stort hål den annars solida Manchester City-backlinjen. Kai Havertz löpte in i ytan och Mason Mount hittade dit med passningen. Den tyske stjärnan petade bollen förbi en utrusande Ederson och rullade in 1–0 i öppen bur.

En kvart in i andra halvlek kom nästa smäll för City – i form av en skada. Spelmotorn Kevin de Bruyne tvingades kliva av efter en kollision med Antonio Rüdiger och ersattes av brassen Gabriel Jesus.

ANNONS

Chelsea trycktes längre och längre ner mot det egna målet ju längre halvleken led.

– Vi kämpade så hårt, vi visste att det skulle bli en tuff match, säger Chelseas Ben Chilwell till BT Sport.

Ändå var det ett tillbakapressat Chelsea som kunde, och kanske borde, gjort 2–0. Pulisic stod öga mot öga med Ederson efter en snabb omställning i den 73:e minuten men avslutet rann utanför.

Besvikelse i City

Sedan försökte City, och försökte, och försökte – och i matchens sista anfall kom chansen. Riyad Mahrez drog till ett skott utanför straffområdet och bollen smekte ribbans översida, men målet uteblev.

– Alla försvarade för sina liv. Vi har vunnit Champions League så jag kunde inte bry mig mindre om hur vi spelade, säger Chilwell.

City får däremot söka vidare efter den första titeln i Europas största klubblagsturneringen.

Tränaren Pep Guardiola anställdes av det Abu Dhabi-finansierade Manchesterlaget för att plocka hem den efterlängtade, och saknade, titeln. Det var fem år och tre raka kvartsfinaluttåg sedan. I år nådde de fram till slutstationen, till Dragão-stadion i Porto, där de äntligen skulle vinna “den där jävla Champions” för att tala Zlatanska.

Planen gick inte i lås den här gången heller. Den första finalen i turneringen i klubbens historia, och den första på ett årtionde för Guardiola, slutade i sorg.

ANNONS
Deppigt i Manchester City efter finalen.
Deppigt i Manchester City efter finalen. Bild: Carl Recine/AP/TT
ANNONS