Hanna Falk om smärtan: Hatar den över allt annat

Hon kom fyra i det individuella loppet, och femma i lagsprinten. Men Hanna Falk har så ont att hon har svårt att få vardagen att fungera.
– Jag hatar när det smärtar över allt annat, säger hon.

ANNONS
|

Hon har varit hårt skadedrabbad och missade i stort sett hela förra säsongen efter en ryggoperation. I år har hon tagit upp kampen om de åtråvärda VM-platserna, och visade med sin fjärdeplats i lördagens sprint att hon fortfarande tillhör den yppersta världseliten.

Men satsningen har kostat och när hon möter pressen efter söndagens lagsprint är det en plågad idrottare vi möter.

– Det har blivit sämre i ryggen sista veckorna, och med ganska mycket nervsmärta i ett ben. Jag har slitit rätt mycket i vardagen, och då kommer man till en gräns där man känner att så kan man inte ha det. Så jag kommer att ta några dagar nu och kolla upp med experter för att se vad som är fel, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Lampic knäckte Svahn i sprintstafetten

Falk skakar på benet och krumbuktar sig. Det är uppenbart att hon har ont, och svårt att förstå hur hon kan prestera så bra i skidspåren.

– Det är en nerv som är i kläm på något sätt. Det går att åka skidor ändå, men det är svårt att stå still. Mixade zonen är det värsta på hela dagen. Och att sitta ner går inte så bra heller. Så det är helt klart något som måste bli bättre, säger Falk.

När hon ombeds beskriva smärtan blir svaret:

– Den är hemsk. Jag hatar när det smärtar över allt annat. Den är tuff, det är den.

Kan tvingas till nytt skadeuppehåll

Hon konkurrerar framför allt med klubbkamraten i Ulricehamns IF, Johanna Hagström, om den sista VM-platsen. Förmodligen blir nästa veckas SM-tävlingar avgörande för vem som ska åka – men frågan är om Hanna Falk ens ställer upp där.

Mycket tyder på att hon i stället tvingas ta ännu en paus i tävlandet.

– Vi får se nu. Jag kan inte göra mig själv riktigt rättvisa, och det är svårt att acceptera. Jag hade stora drömmar den här säsongen. Men fokus nu är att få en roligare vardag. Och att köra en klassisk sprint i SM känns tufft. Som jag mådde efter Falun… det var inget bra, säger en nedslagen Hanna Falk.

ANNONS

Att hon ens fick köra söndagens lagsprint berodde på att just Johanna Hagström ställde in med kort varsel efter problem med luftrören. Falk, som dagen innan deklarerat att hon ämnade ligga i fosterställning resten av kvällen, ställde ändå upp när landslagsledningen kallade.

– Magnus (Ingesson, tränare) ringde och väckte mig vid åtta. Så det var ju bara att hoppa i tävlingsdräkten. Jag har varit reserv sju, åtta gånger och det har aldrig hänt något innan, så det var kul att få chansen. Jag är rätt trött i kroppen, men fick ändå till en bra tävling, säger hon.

ANNONS