Sveriges målvakt Robin Olsen.
Sveriges målvakt Robin Olsen.

Händerna som helst ska hålla nollan

Robin Olsen, 27, synar sina nävar, konstaterar att ett och annat finger är en aning krokigt. En yrkesman måste vara rädd om sina redskap. Mot Italien ligger mycket av fotbollslandslagets öde i hans händer.

ANNONS
|

På lördag tar sig Danmark an Irland hemma på Parken i Köpenhamn i den första playoff-matchen om en VM-plats.

Parken är Olsens hemmaarena med FCK sedan några år.

Han kunde ha stått där på lördag och inte på Friends i Solna om han gjort ett annat val för några år sedan. Född och uppväxt i Malmö, med danska föräldrar, hade Olsen möjligheten att välja landslagskarriär på ena eller andra sidan Öresund.

Olsen har några gånger berättat att något lätt beslut var det inte, men han litade till magkänslan och valde Sverige. Förre förbundskaptenen Erik Hamrén gav honom omgående en plats på vinterturnén till Abu Dhabi i januari 2015.

ANNONS

Inte gjort någon besviken

Hamrén krattade i manegen åt sin efterträdare Janne Andersson. När Andreas Isaksson avslutade sin långa landslagskarriär i Nice i juni 2016 stod Olsen redo att ta över.

- Jag såg chanserna i och med att jag hade varit med ett bra tag innan och jag var tvåa bakom "Isak" i EM. Jag såg möjligheterna men sedan visste man ju inte 100 procent säkert, säger Olsen.

Han har inte gjort någon besviken sedan han klev in och gjorde tävlingsdebut mot Nederländerna i VM-kvalstarten i september förra året. De många och svåra räddningarna mot ett överlägset motstånd gav 1–1.

En poäng som lade grunden till playoff-mötena med Italien och gav landslaget chansen att för första gången sedan 2006 nå ett VM-slutspel.

"Bara ut och köra"

TT: När du kom in för Isaksson fanns en viss osäkerhet kring hur du skulle klara att ersätta honom med tanke på att du bara hade spelat ett fåtal landskamper, eller hur?

- Jo, jag hade bara tre-fyra landskamper, men det var inte bara jag som var ny. Det var mycket nytt och första samlingen var speciell. Vi hade bara fyra dagar på oss att sätta försvarsspelet och vi tränade inte på något annat. Allt blev väldigt speciellt. Det var egentligen bara att gå ut och köra mot Holland.

ANNONS

- Det var en rolig match, en stor match och det vara bara in och köra direkt. Det var bra, säger han.

Trots att det var tävlingsdebut var Olsen inte nervös.

- Nej, jag såg fram emot det väldigt mycket. Det är inte ofta jag blir nervös. Jag försöker hålla mig lugn, vara i min bubbla och bara ha fokus på vad jag ska göra.

Mäta sig med Buffon

Olsen är en av tre spelare (Andreas Granqvist och Emil Forsberg) som spelat samtliga tio kvalmatcher. Nu ska han mäta sig över 180 playoff-minuter med en av sina främsta förebilder, världsmålvakten Gianluigi Buffon.

- Jag håller Buffon väldigt högt. En fantastisk målvakt som håller den nivå han gör i dag fast han snart ska fylla 40. Det är starkt gjort och bevisar bara vilken målvakt han är. Annars har jag haft Peter Schmeichel som förebild ända sedan jag var ung. Sedan har jag kollat på Buffon och på Iker Casillas.

ANNONS

TT: Är ni i ett läge nu när många av er måste göra era livs landskamper för att nå VM?

- Vi måste spela väldigt bra. Vi ska upp på toppnivå allihop.

Som alltid, i alla matcher, går Olsen ut mot Italien för att hålla nollan. På Friends blir det viktigare än någonsin.

- När man kommer till bortamålsregeln är det väldigt viktigt. Det är vad vi får sträva efter och det är vad jag strävar efter inför varje match som jag går in till, att hålla nollan.

- Det blir extra viktigt nu.

TT

Fakta: Robin Olsen

Född: 8 januari 1990 i Malmö.

Längd: 198 cm.

Klubb: FC Köpenhamn.

Tidigare klubbar: FC Malmö, Limhamn Bunkeflo, Bunkeflo, IFK Klagshamn, Malmö FF, Paok Saloniki.

Position: Målvakt.

Landskamper: 14.

Landslagsdebut: Mot Elfenbenskusten (2–0) den 15 januari 2015 i Abu Dhabi.

Matcher i VM-kvalet: 10 av 10.

Fakta: Röster om Olsen

- Jag hade ju förmånen att ha Robin i Köpenhamn och när han kom dit och fick kontinuerligt med speltid så gjorde han det väldigt bra. Han har fortsatt att hålla en hög nivå, så han har gjort det bra.

(Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren)

- Jag tycker att han är väldigt allround, att han är bra på det mesta. Han är bra i luften, han har bra reflexer och jag tycker att han har utvecklat sitt spel med fötterna väldigt mycket. Jag tycker att han har pondus och ställer höga krav på oss i backlinjen, vilket man ska göra. Han har inte många svagheter och han kan gå väldigt långt.

(Landslags- och förre klubbkompisen Ludwig Augustinsson)

- Han är väldigt lugn, han är skön. Och med de som han känner tror jag att han öppnar upp sig ännu mer, då skämtar han ganska mycket och driver ganska mycket, vilket ni kanske inte ser från sidan. Han är en härlig kille.

(Augustinsson om Olsen privat)

- Det var ett faktum att Isaksson och ett antal andra slutade. Vi tittade på de som var tillgängliga och då tyckte jag ganska tydligt att Robin var den som skulle ta över. Han har bevisat i det här kvalet och även i Köpenhamn att han är en väldigt bra målvakt och jag är väldigt trygg med honom.

(Förbundskaptenen Janne Andersson)

ANNONS