"Vi var nästan rasande på läktaren"

ANNONS
|

James Roberts, eller "Big James" som den gamle VM-bronsmedaljören i bodybuilding också kallas, har sett samtliga Sveriges matcher i handbolls-EM såhär långt. Inte så konstigt, då dottern Jamina huserar på den svenska vänsterkanten.

– Jag har varit där nere faktiskt, jag kom hem i lördags. Det var riktigt spännande på plats, säger han och fortsätter:

– Jag blir lite påmind om 2010 (EM i Danmark och Norge). Då hade de också Tyskland och Holland i gruppen, fast Ukraina i stället för Kroatien. De vann alla gruppspelsmatcher och tog sig vidare och det känns som det är precis samma sak som händer nu.

ANNONS

2010 slutade det med ett svenskt silver. Kan det bli ädlare valör nu?

– Ja, det tror jag. Om allting är på plats så kan de göra det. Det jag ser nu är ett väldigt harmoniskt lag där alla kämpar för alla. Man ser hur glada de blir på bänken när någon gör mål, jag tror det är väldigt viktigt, säger James.

På plats har han sett Sveriges gruppspelsmatcher tillsammans med Hanna Fogelströms pappa Thomas. En av dem var extra jobbig att följa från läktaren.

– Hollandsmatchen var riktigt nervös. När de låg under med fem-sex bollar och satte in Jamina, Ida Odén och Nathalie Hagman och plockade in ledningen, och sen hamnade allihop på bänken igen, då var jag riktigt nervös. Men de löste ju det tillslut, säger James och nästan pustar ut, så här en knapp vecka senare.

– Det var nog den nervigaste matchen, det var ju bara sekunder kvar när de kvitterade. Ja, det var... ouff. Vi var nästan rasande på läktaren – men det blev snabbt till jubel!

James säger att om Jamina har ärvt något från honom, så är det förmodligen att hon är "väldigt stark mentalt". Att hon inte ger upp i första taget, även om James inte hade några större förhoppningar om att hans dotter skulle bli handbollsproffs när hon var liten.

ANNONS

– Nej, egentligen inte då. Men Jamina sa till mig vid nio års ålder att "pappa, jag ska bli handbollsproffs". Och hon fick ju rätt, skrattar han och lägger till:

– Hon kan komma in och förändra en hel match, det är fantastiskt att se.

I kväll klockan 18.10 spelar Sverige mot Slovakien i en match som man i stort sett är piskade att vinna om den där semifinalbiljetten inte ska bli alltför avlägsen. James kommer att se den hemma i Jonsered tillsammans med hustrun Gunilla och Jaminas lillebror, Kelvin.

– De vinner, fastslår James.

Ingen tvekan alls?

– Nej, de vinner. Då åker jag nog ned igen.

Vem är nervösast i tv-soffan i Jonsered i kväll?

– Det är nog jag, skrattar James.

Återstår att se om det blir fler skratt och nya flygbiljetter.

James "Big James" Roberts

Född: 1948 på Aruba, Västinidien (kom till Göteborg tidigt 70-tal).

Bor: Jonsered.

Familj: Hustrun Gunilla, sonen Kelvin 11 år och dottern Jamina 24 år.

Gör: Pensionär. Hjälper till på Stena Lines personalgym.

Kuriosa: Tog VM-brons i bodybuilding i Seoul, Sydkorea, 1993.

ANNONS