Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ulrika Olsson bryter kontraktet med Skuru IK

Ulrika Olsson bryter kontraktet med en av guldfavoriterna i SM-slutspelet i handboll Skuru IK. Detta efter att hon inte blivit erbjuden förlängt kontrakt. En del i klubbens argumentation är att hon snart kan starta familj.
– Det är inte etiskt rätt och inget jag kan vara del av, säger Olsson till TV4.
– Om någon från klubben har uttryckt sig helt jävla galet, så tro fan att Ulrika blir ännu mer förbannad, säger Skurus ordförande Jonas Johansson till GP.

Hon är och har varit en av SHE:s allra främsta spelare under många år. I år hoppades hon att kunna knipa ett efterlängtat guld med sitt kära Skuru IK. Men så blir inte fallet. Ulrika Olsson väljer att bryta sitt kontrakt med klubben efter att hon fått meddelat att hon inte får förlängt efter nuvarande säsong. Olsson säger att hon inte hade haft kontakt med Skuru om sin framtid sedan i månadsskiftet november-december. När hon väl hade en dialog fick hon följande svar kring varför hon inte erbjuds en förlängning.

– Delvis vill man förändra och de säger att de måste ta hänsyn till andra intressenter. Men det som är mest anmärkningsvärt i argumentationen är att spelare i min ålder även börjar fundera på familjebildning, vilket man tar hänsyn till i beslutsunderlaget. Vilket jag tycker känns väldigt omodernt i en damelitförening 2021, säger Olsson till TV4.

"Svårt att se mig själv i spegeln”

Det var en märkbart rörd Ulrika Olsson som stod framför kameran under intervjun. Hon hade möjligheten att spela vidare den här säsongen ut men ville inte det.

– Jag känner att det är svårt att se mig själv i spegeln på morgonen, som damelitidrottare i tio plus år, att stå innanför en klubb med den argumentationen. Någonstans behövs en markering mot den här typen av behandling av kvinnliga idrottare. Att klubben sätter ett bäst före-datum på en när man är 30 år gammal känns inte rätt.

Olsson säger att hon tog beslutet att sluta med omedelbar verkan i samband med en dialog som fördes mellan parterna i söndags efter den första kvartsfinalen.

– I praktiken finns det bara ett val och det är att det inte är etiskt rätt och inget jag kan vara en del av. Sen finns det ett emotionellt perspektiv på det hela som handlar om mina egna känslor om att spela ett slutspel och att åstadkomma det vi vill i laget tillsammans. Men jag måste välja mellan handbollsspelaren Ulrika och individen Ulrika och vad jag tycker är viktigast etiskt och åsiktsmässigt. Då hamnar jag där att det är svårt att fullfölja.

Skurus ordförande: ”Inget som klubben står för”

När GP ringer upp Skurus ordförande Jonas Johansson säger han följande om uppkommen situation:

– De orden kommer inte från mig och om, jag säger om, det är någon som har uttryckt sig så här är jag den första som ber om ursäkt. Det som har hänt är att det är ett spelarsamtal som har havererat och som inte går att reparera och vad som har sagts håller jag på att reda ut.

Johansson yttrar starkt att detta inte är någonting som förknippas alls med Skurus värdegrundsfrågor.

– Det har jag sagt i min dialog med Ulrika. Ulrika vet utan tvivel var vi står som klubb, oavsett vad som sagts i det där spelarsamtalet. Jag uppfattar det som att Ulrika är förbannad på det beslut som damelit-kommittén har tagit och jag har full respekt för det. Sedan om någon från klubben har uttryckt sig helt jävla galet, så tro fan att Ulrika blir ännu mer förbannad. Men låt mig vara tydlig med att det inte finns några som helst beslut fattade utefter de grunder som Ulrika påstår.

Det låter som att du vill övertala henne om att komma tillbaka?

– Det är min bästa spelare. Vi tycker jättemycket om Ulrika. Hon har hållit på länge och gör det rätt bra om man tittar på statistiken också. Sen kan vi inte be om ursäkt för de sportsliga beslut vi fattar, det kommer folk ha åsikter om, men vi måste ta ansvar för dem.

– Jag har ingen anledning att misstro Ulrika men jag måste lyssna på andra parten också. Vad är missförstånd? Vad är klumpighet? Och vad är direkta kränkningar? Det viktiga för mig är att det här inte är något som klubben står för eller har som strategi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.