Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärra HF gjorde en kanonsäsong - trots detta kan det sluta med att laget inte får chansen att kvala upp till SHE.  Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Kärra HF gjorde en kanonsäsong - trots detta kan det sluta med att laget inte får chansen att kvala upp till SHE. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Trots kanonsäsongen – kvalchansen kan försvinna för Kärra

Kärra har stått för en imponerade säsong och spelat till sig en kvalplats till SHE.
Men när handbollssäsongen nu stängs ner i Sverige riskerar möjligheten att nå högstaligan gå om intet för kvartersklubben.
– Tittar man på det ur ett rättvise-pathos, då känns det inte okej, säger Kärras klubbchef Magnus Björklund.

Resten av handbollssäsongen ställs in. Det stod klart under tisdagen.

Ett beslut som innebär att slutomgången i Handbollsligan och det kommande slutspelet på både dam- och herrsidan inte blir av.

Det samma gäller alla kval mellan de olika serierna. Exakt hur frågan med upp- och nedflyttningar hanteras är än så länge oklart. Svenska handbollsförbundet har kommunicerat att ett besked i frågan är att vänta på fredag.

För Kärra HF:s damlag, som har gjort en kanonsäsong och som nykomling slutat tvåa i allsvenskan och därmed spelat till sig en kvalchans till SHE, innebär det att möjligheten att nå avancemang uppåt kan försvinna.

Ett sådant beslut fattades så sent som i förra veckan av Svenska ishockeyförbundet där SHL-lagen Leksand och Oskarshamn slapp undan att kvala nedåt. Samtidigt som Björklöven, Modo och ytterligare klubbar i hockeyallsvenskan inte fick någon chans att ta sig upp – trots att de sportsligt spelat till sig den möjligheten.

Vill utöka SHE

Kärra HF:s klubbchef Magnus Björklund är rädd att handbollsförbundet kommer följa den linjen.

– Blir det så, då skulle vi givetvis känna oss jättebesvikna.

Men han hoppas att man väljer en annan väg.

– Jag hoppas att man fattar ett beslut som sticker ut lite. Enligt de sportsliga resultaten har vi kvalificerat oss för ett kval lika mycket som lagen i SHE. Vi har tagit 32 poäng jämfört med Boden som är i SHE som har tagit sex poäng. Fattas beslutet att bara för att man är uppifrån så får man stanna kvar och det inte händer någonting med oss, då tycker jag det är ett felaktigt.

Björklund tycker det mest rimliga vore att, utöver direktuppflyttade Kristianstad HK, lyfta upp samtliga tre kvallag från allsvenskan men samtidigt låta de tre SHE-lagen som hamnat på negativt kval att spela kvar.

Vilket skulle innebära att GT Söder åker ur. Kristianstad, Kärra, Eslöv och Hallby flyttas upp. Önnered, Skövde och Boden stannar kvar.

"Hoppas inte på mellanmjölk-beslut"

Den kommande SHE-säsongen spelas med 15 lag.

– Vi får väl spela något poolspel eller något i nästa års högstaliga så det blir rätt antal matcher och kanske skicka ner ett lag extra nästa år. Det är ett exceptionellt läge nu. Då får man vara fantasifull. Man ska inte abdikera – utan agera – och göra det bästa av situationen. Det enklaste för förbundet hade varit att låta lagen där uppe stanna och vi får stanna och så får folk gnälla men jag tycker inte det vore rättvist, säger Björklund som också tycker att SHE efter nästa års säsong borde utökas till 14 lag.

– Det skulle göra att fler får tuffa matcher. Kortsiktigt kan man säga att de här lagen som kommer upp nerifrån är för dåliga, men hur ska det någon gång bli bättre där uppe om man aldrig släpper upp fler lag? Långsiktigt ska vi bygga handbollen. Då behöver vi utöka.

Samtidigt som klubbens damlag drömmer om en plats i SHE så går herrlaget hos Hisingsklubben också en oviss framtid till mötes.

Herrarna hamnade på negativt kval i allsvenskan.

– Det är samma sak där. Ett lag går upp från division 1, och några kvalar, men då får man väl flytta upp extra där också?

Han tillägger:

– Jag hoppas verkligen att man överväger det här noggrant. Att man inte fattar ett mellanmjölk-beslut utan fattar ett beslut som gynnar alla klubbar, säger Björklund som dock inte har några invändningar mot att det inte blir något spel om platserna.

– Det är ett logiskt beslut. Jag tycker vi ska lita på expertisen, den säger att vi ska undvika kontakter och handboll är en av sporterna med mest kontakt. Hade vi spelat tennis och stått på varsin sida hade det kanske varit annorlunda. Men här är man på varandra. Så det är helt rätt att vi inte spelar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.