Sveriges VM-dilemma: Tre målvakter i världsklass

Vad har Andreas Palicka, Mikael Appelgren och Tobias Thulin gemensamt?
De är alla målvakter i världsklass – och tampas om samma plats.
Vem som kommer stå i premiären vägrar landslaget svara på.

ANNONS
|

Thulin var med redan under EM och visade då att han är ett framtidsnamn att räkna med. Appelgren har i flera års tid gäckats av skador, nu är han tillbaka i landslaget för första gången sedan hemma-EM 2020.

Samtidigt är Palickas vinnarskalle någonting i hästväg, i både EM och VM har han varit närmast oumbärlig.

Må så vara att det är ett lyxproblem, oavsett ger det förbundskapten huvudbry inför VM.

I det första genrepet mot Serbien fick Thulin och Palicka spela en halvlek var, då satt Appelgren på läktaren. I matchen därefter var det i stället Appelgren och Palicka som delade på ansvaret varpå Thulin fick sätta sig på läktaren.

ANNONS

Visst kan man utläsa ett och annat från detta – men i stället låter vi Solberg lägga ut texten.

– Vi kommer att dela på speltiden i mästerskapet också. Vi har tre målvakter och vi har ett långt mästerskap. Det passar bra då vi har en som varit utanför handbollen i två år (Appelgren) och en rutinerad som är 36 år (Palicka), säger han.

Så vem kommer stå mot Brasilien?

– Det får du inte veta!, skrattar förbundskaptenen.

Solberg berättar att man inte kommer ha tre målvakter i matchtruppen, vilket innebär att en kommer att sitta på läktaren även under mästerskapet. Men inte ens vem som blir tredjemålvakt vill Solberg avslöja.

– Då måste motståndaren förberedda sig på tre målvakter, säger han.

Glenn Solberg vägrar avslöja vem som kommer stå mot Brasilien.
Glenn Solberg vägrar avslöja vem som kommer stå mot Brasilien. Bild: DANIEL STILLER

Palicka om situationen: ”Inga hard feelings”

Palicka, som är den som förväntas få störst förtroende när det väl brinner till, välkomnar konkurrensen. Gladast är han för att den gamla parhästen Appelgren från Rhein-Neckar Löwen-tiden är tillbaka i blågult.

– Det är självklart jättekul, ”Äpplet” och jag har ackompanjerat varandra i sex år i Tyskland. Vi känner varandra utan och innan och han kommer tillbaka från ett skadehelvete utan dess like. Han visar på otrolig styrka som kommer tillbaka. Jag kan av egen erfarenhet säga att jag vet vad det innebär då jag varit igenom samma sak. Där får vi in en extremt duktig målvakt som stärker vår trio. Om vi lyckas vrida rätt nycklar och använda alla oss tre på rätt sätt kan vi få en stark trio, säger han.

ANNONS

Hur känner du kring fördelningen av speltid?

– Det är ett snack Glenn, Tomas (Svensson, målvaktstränare) och Micke (Apelgren, assisterande tränare) sköter utefter förutsättningarna som ges och de karaktärer och målvakter vi är. Men det handlar självklart om att matcha smart, vi har interna diskussioner om var vi är fysiskt och mentalt. Det handlar om att få ut max i varje match, vem som då står spelar ingen roll, säger Palicka och fortsätter:

– Där är det ingen som helst ”hard feelings” eller konkurrens, vi vill samma sak allihopa.

Vad är din ambition och målsättning vad gäller speltid?

– Jag har ingen målsättning eller något krav å speltid. Den kommer att komma och den kommer att komma i den uträckning som jag behövs.

Sveriges VM-premiär spelas på torsdagen klockan 20:30.

LÄS MER:Glenn Solbergs besked inför VM-premiären: ”Alla är friska”

LÄS MER:Hyllningen till Bengt Johansson – landslaget bar hans namn

LÄS MER:Internationella handbollsförbundet svarar på covid-kritiken

ANNONS