Sverige U21-världsmästare

ANNONS
|

Sverige är världsmästare på U21-nivå för tredje gången i historien. Först var 2003 med bland annat Kim Andersson och Jonas Larholm, 2007 med Johan Sjöstrand i laget. Nu var det dags igen.

– Vi är obesegrade genom hela turneringen och kämpar oss igenom varje match, säger Olle Forsell-Schefvert.

Vad är det som gör att ni vinner?

– Individuella prestationer kryddade med att vi är ett riktigt starkt lag, säger Forsell-Schefvert.

– Vi har haft tron under hela turneringen att samtliga spelare som kommer in kan avgöra. Vi har 16 spelare som alla bidrar lika mycket, säger Peter Johannesson.

Tre svenskar fick dessutom plats i All star-laget i VM. Vänsternian Philip Stenmalm (även turneringens värdefullaste spelare), Andreas Berg, vänstersexa från Önnered och målvakten Peter Johannesson från Sävehof.

ANNONS

– Jag gillar att spela med press på mig, då presterar jag på högsta nivå. Man vänjer sig efter ett tag men det är klart att målvakt kan vara ganska jobbigt ibland, säger Johannesson med ett skratt.

Hur ljus är svensk handbollsframtid?

– Man brukar ju säga att det ser bra ut efter varje gång ett lag vinner. Men om vi spelare kan ta med oss det här självförtroendet och göra bra ifrån oss i våra klubbar så kan det gå bra, säger Forsell-Schefvert.

Spanjorerna ilsknade till när matchen inte gick deras väg. Olle Forsell-Schefvert fick en armbåge i huvudet. Peter Johannesson fick en boll i huvudet från nära håll. Men domaren valde att blåsa straff för Spanien. En straff som Johannesson nöp och i anfallet därefter fick han på nytt en boll i huvudet och stämningen surnade till.

– Det har varit en helt fantastisk resa med det här gänget, det går nästan inte att beskriva. Vi gör en fantastisk turnering och så skönt att få revansch på Spanien, säger Johannesson.

Även om han själv vill vara ödmjuk så hyllades Peter Johannesson av tränaren, Jan Karlsson efter matchen.

– Man vinner inget mästerskap om man inte har en bra målvakt. Och jag tycker det känns helt riktigt att Peter Johannesson finns med på listan. Han har hela tiden haft en stigande kurva och är stabil.

ANNONS

Vidare väljer Jan Karlsson att även hylla laginsatsen efter den fantastiska prestationen.

– Den här finalen var en riktig lagseger. Vi använder ju rätt många spelare, vilket gör det svårt för motståndarna att hitta något motdrag.

Att vinna VM-guld innebär automatiskt ett ganska långt firande, ett firande som började direkt efter matchen och fortsatte i omklädningsrummet.

– Jag fick en smäll i huvudet under matchen men jag ska försöka fjäska mig till att jag ska få i mig lite drycker, säger Forsell-Schefvert.

– Man får se vad som händer i dag... Nej, det är klart att vi ska fira det här och njuta av det.

Målvakter:

Peter Johannesson, IK Sävehof

Marcus Holmén, HK Drott

Vänstersexor:

Hampus Andersson, Ystads IF HF

Andreas Berg, Önnereds HK

Mittsexor:

Jonatan Leijonberg, Lugi HF

Anton Lindskog, IFK Kristianstad

Högersexor:

Daniel Pettersson, Eskilstuna Guif

Vänsternior:

Philip Stenmalm, HK Drott

Viktor Östlund, Eskilstuna Guif

Mittnior:

Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof

Helge Freiman, Eskilstuna Guif

Robert Månsson, HK Malmö

Josef Pujol, Hammarby IF HF

Högernior:

Albin Lagergren, IFK Kristianstad

Andreas Flodman, VästeråsIrsta HF

Jakob Nygren, Ystads IF HF

Förbundskaptener:

Jan Karlsson och Magnus Andersson

ANNONS