Sverige segrade mot Polen – klart för mellanrundan

Seger 28–26 mot Polen innebär att Sverige är klart för mellanrundan i hemma-EM. Men visst smolk i glädjebägaren är att försvarschef Jesper Nielsen fick kasta in handduken innan match – och att lagkapten Jim Gottfridsson fick kliva av i slutet.

|

Förutsättningarna inför avslutningen var lovande.

En slovensk seger över Schweiz hade satt Sverige i ett gynnsamt läge redan innan matchen mot Polen i Scandinavium ens hade börjat.

Plötsligt behövde Sverige varken vinna eller ens kryssa. Förlust med färre än tio mål – och allt skulle vara klart. Då skulle hemma-EM fortsätta med mellanrunda i Malmö.

Sverige lyckades med uppdraget, vann med 28–26 och kan nu se fram emot ytterligare minst fyra matcher.

Och det var egentligen aldrig något snack om saken i och med att förutsättningarna var som de var.

Visst, efter en skaplig start så började återigen det offensiva spelet att hacka för blågult och Polen hade faktiskt en stund tre bollar upp på hemmanationen en bit in i första halvlek.

Vid ställningen 9–7 till gästerna valde Kristjan Andrésson att ta timeout. Polen gjorde förvisso direkt 10–7 men efter det fick Sverige bättre ordning på saker och ting.

Jack Thurin, som så sent som under måndagen kallades in som ersättare för Albin Lagergren, fick ta av sig överdragströjan och göra debut i tävlingssammanhang.

Med en vänsterhänt spelare på högernio blev det ett helt annat flyt framåt. Fem raka svenska mål och det var hemmaledning 12–10.

Svensk ledning i paus

Polen bet dock i och sekunder innan paus var det återigen helt jämnt, 13–13. Då fick Sverige straff. Daniel Pettersson var säker och det sista som hände i första halvlek var att kantspelaren prickade in 14–13.

I paus fick TV6 en pratstund med inhoppande Jack Thurin som före halvlek hann med att dunka in ett tjusigt skott i krysset.

– Det var jäkligt kul! Det var väldigt inspirerande att få kliva ut inför all publik här, dessutom gick det väl hyfsat för mig också så det var kul! Det var skönt att första skottet satt, så det är bara att fortsätta i andra om jag får chansen, säger han.

Den andra halvleken inleddes med öppna spjäll bakåt åt båda håll och framför allt i det svenska försvaret var det stora hål. 17–17 på tavlan fem minuter in i andra.

Efter den riviga inledningen så mattades tempot något. Men Sverige glimtade till emellanåt. Mikael Appelgren kom in i det svenska målet och storspelade, Kim Ekdahl Du Rietz fick bättre fart och det svenska spelet kändes mer avslappnat efter paus – även om det slarvades en del.

Gottfridsson klev av

Slutsiffrorna i matchen skrevs till hemmavinst 28–26.

Segern innebär att blågult följer gruppettan Slovenien till mellanrundan. Sverige kommer dit utan några poäng då laget föll mot just slovenerna.

I mellanrundan är det klart att Portugal, Island och Norge väntar. Under onsdagen avgörs det om det blir Danmark eller Ungern som också följer med dit.

Trots seger var det dock inte bara positiva känslor efter matchen, det här då storstjärnan Jim Gottfridsson tvingades utgå i andra halvlek. Men efter matchen gav han ett lugnande besked, även om han inte ville avslöja vad problemet var.

– Det behåller jag för mig själv som alla andra spelare gör. Vi behandlar det nu så ska jag spela på fredag igen, säger han till TV6.

EM-äventyret lämnar nu Göteborg och fortsätter till Malmö.

Första matchen i mellanrundan spelas på fredag för svensk del. Då väntar Portugal.