Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Sverige segrade i EM-genrepet

Gott om handbollsgodis och försvarsbjässe Max Darj i offensiv storform. Det bäddade för svensk seger i EM-genrepet mot Egypten i Alingsås.
På fredag startar hemmamästerskapet i Göteborg mot Schweiz.
– Då är tanken att vi alla ska explodera, säger Andreas Palicka som imponerade i målet.

Jämnt och tätt när länderna möttes (svensk seger 28–27) i Kinnarps arena i Jönköping för två dagar sedan. På tisdagen drabbade Sverige och Egypten samman igen, nu i Alingsås, i vad som var sista matchen för blågult inför stundande hemma-EM som startar i Göteborg för svensk del på fredag.

Och precis som senast slutade det med hemmaseger i genrepet.

Efter 60 minuters handboll var det 27–24 på tavlan i svensk favör.

Ett fall framåt jämfört med förra matchen mot Egypten menar Andreas Palicka som imponerade i målet i den första halvleken.

– Vi var lite rivigare och kunde stänga lite ytor. Vi är absolut på rätt väg, säger målvakten som har hunnit med att göra en rad mästerskapsgenrep i karriären.

– Känslan är alltid lite halvdan innan. Det folk inte vet är att det största jobbet lägger vi ner på träningarna. Sedan är det klart att man alltid vill vinna en landskamp men har man sju träningspass på tre och en halv dag så ... det är inte vi heller vana vid. Jag kände själv i Jönköping att det var två cementpelare till ben.

Kanske var det lite av förklaringen till att Sverige också inledde en aning trevande. Egypten kom ut bäst och tog ledningen till en början.

Det dröjde till dess att Linus Arnesson, som i Albin Lagergrens frånvaro stundtals testades på högernio, med ett mäktigt jämfotahopp dunkade in 2–3 som det blev bättre fart på Kristjan Andréssons gäng.

Svensk ledning i paus

Två snabba mål, ett straffkast av Jerry Tollbring och ett skott i krysset från Jim Gottfridsson, senare så var Sverige för första gången i matchen också i ledningen.

Övertaget hölls utan större problem fram till paus.

11–8 efter 30 minuter. En stabil halvlek där Lukas Nilsson kom in med gott gry framåt och där Palicka bjöd på ett par läckra räddningar bakåt.

– Jag är gammal nog nu att veta när jag ska bränna min energi. Det är självklart att det kändes bättre i dag än senast, men försvarsspelet var också bättre i dag än senast. Allting hänger ihop, säger Palicka som efter paus lämnade över platsen mellan stolparna till Tobias Thulin.

"Hoppas vi uppnår det"

I den andra halvleken fortsatte Sverige att trumma på, inte minst då genom försvarsbjässen Max Darj som inför sin gamla hemmapublik klev fram offensivt och stänkte in fem baljor.

Och det svenska anfallsspelet spelade ut och bjöd på en hel del godis och snygga mål. Ledningen var som störst sex bollar. Under slutet närmade sig Egypten men den blågula segern var aldrig riktigt hotad.

Seger 27–24 innebär att Sverige kommer till EM-premiären mot Schweiz i Göteborg på fredag med två raka landskampsvinster i ryggen.

Men Andreas Palicka både tror och hoppas att det finns mer att ta av.

– På fredag är tanken att vi alla ska explodera. Jag hoppas att vi uppnår det målet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.