Sverige missar EM-semifinal – efter Sloveniens förlust

Sverige missar semifinal i EM – det står klart redan innan matchen mot Kroatien. Sloveniens förlust mot Ungern innebär att Sverige trots seger senare ikväll är utslaget.
Sverige fanns dock att spela för mot Kroatien – och där vann Sverige klart.

|

Inför onsdagen kunde Sverige fortfarande nå EM-semifinal. För att det skulle ske krävdes tre saker:

1. Slovenien besegrar Ungern.

2. Sverige besegrar Kroatien.

3. Norge besegrar Danmark.

Det föll redan på den första punkten.

Ungern inledde piggt och hade en liten ledning i första halvlek men Slovenien kom igen och i paus var ställningen 14–14. Efter paus tog Ungern tag i matchen och med en kvart kvar av matchen låg Slovenien under med fyra mål. Fem minuter senare var det ytterligare ett mål upp och det såg mörkt ut för svensk del.

Slovenien närmade sig men tappade sedan igen. Matchen slutade med seger 29–25 till Ungern – en stor skräll.

Resultatet innebär att Sverige, oavsett resultatet mot Kroatien, inte kunde nå semifinal.

– Jag är jättebesviken på Slovenien, säger Isabelle Gulldén i Viaplay.

– Såklart var det stor besvikelse i omklädningsrummet innan men vi har fortfarande mycket att spela för. Även om vi gärna hade spelat den där semifinalen gäller det en femte eller sjätteplats och den betyder ganska mycket för framtiden så vi vill bara avsluta bra. Sverige som landslag ger alltid 100 procent oavsett vilken match vi spelar, säger Nathalie Hagman till Viaplay i halvtid mellan Sverige och Kroatien.

Det står nu klart att Norge och Danmark går vidare från Sveriges grupp. Vilka som vinner gruppen avgörs i matchen mellan lagen senare ikväll.

Ungern var redan innan matchen borta från snacket om semifinal.

Matchen mot Kroatien inte betydelselös

Även om Sverige är utanför semifinal fanns det fortfarande något att spela för i den sista matchen mot Kroatien. Så länge Sverige inte förlorade med mer än elva mål skulle Sverige grupptrea. Då skulle match om femte-sjätte plats i mästerskapet vänta och därmed öka chansen till en plats i OS-kvalet.

Och Sverige gjorde vad de skulle.

Efter att Kroatien gjort 3–0 vaknade Sverige och ledde med 17–11 i paus. I andra halvlek hade Sverige en period när inte mycket stämde och målet inte ville hitta in. Men trots det blev det seger med 31–27.

– Det var mycket känslor innan matchen, mycket drömmar som försvann precis innan vi skulle ut och värma upp. Men vi visste att vinner vi så får vi spela om femte- och sjätteplatsen, säger Blohm.

Sverige kan nu som bäst bli femma i mästerskapet.

– Det är klart att de (tjejerna), precis som jag, hade förhoppningen om att vi skulle kunna gå till semifinal. Nu slåss vi om en femte och sjätteplats och en positionering till ett OS-kval, och det är ett långsiktigt mål. Vi vet att det kan bli viktigt att få till två bra prestationer i slutet av mästerskapet, säger Axnér till TT.

Matchen om femte-sjätte-plats spelas klockan 15 på fredag, före semifinalerna.

Danmark vann den sena matchen mot Norge med 31–29 och vinner gruppen före grannen. I semifinalerna möts Norge och Frankrike i den ena och Danmark och Montenegro i den andra.

Så funkar kvalet till OS

Tolv lag kommer att spela OS. Fem av dem kommer att kvala dit genom att vinna olika mästerskap; EM, VM 2023, asiatiska mästerskapen, panamerikanska mästerskapen och afrikanska mästerskapen. Frankrike har redan en plats i spelen i egenskap av värdnation, så vinner de årets turnering går direktplatsen till tvåan.

Resten av lagen (sex lag) kommer att spela till sig platserna via ett OS-kval våren 2024.

De som får delta i kvalen automatiskt är lagen med placering 2–7 på nästa års VM samt tvåorna i de olika kontinentala mästerskapen i år (eller trean i EM om Frankrike blir tvåa).

Två möjligheter

Men det betyder inte nödvändigtvis att Sverige måste bli tvåa i EM eller tvåa till sjua i VM för att säkra en kvalplats. Det finns två möjligheter till:

1) De två bästa kontinenterna på VM får en varsin extraplats till kvalet och eftersom Europa dominerat de stora mästerskapen de senaste åren är sannolikheten stor att en av dessa går till ett europeiskt lag.

2) Av samma anledning är det troligt att en framskjuten plats i EM i år kommer att räcka till en kvalplats. Till OS 2020 räckte det med en sjundeplats i EM för att nå kvalet då lagen före redan antingen tagit en direktplats eller kvalplats genom sina placeringar i VM.

Det betyder alltså att Sverige måste vänta tills efter VM nästa vinter innan de vet huruvida det blir spel i OS eller inte.