Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Spelarna som tog vägen via Kärra

Massvis av handbollsspelaren har Kärra som moderklubb – eller har fått stora delar av sin handbollsfostran i föreningen. Nedan listar GP profilerna som har tagit vägen via kvartersklubben till eliten.

Jenny Carlson, 23 (nio meter)

Ingick i den gyllene 94/95-generation som vann SM-guld med Kärra på U-nivå och där flera spelare sedan nådde stora framgångar på annat håll på seniornivå. Dominant i Lugi under flera år – nu utlandsproffs i danska Ringkobing.

Julia Eriksson, 24 (vänsternia)

Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Har Kärra som moderklubb och fick sin handbollsfostran på Hisingen. Efter ett par säsonger i klubbens A-lag gick flyttlasset vidare till Sävehof, där hon fick vinna SM-guld. Numera proffs i danska Randers.

LÄS MER: Talangfabriken Kärra slutar aldrig producera

Sebastian Abrahamsson, 28 (målvakt)

Fostrad i Kärra, där han kom fram som en stor målvaktstalang och tog klivet upp på A-lagsnivå. Sedan ett par år tillbaka en stabil sista utpost i Önnereds HK i Handbollsligan.

Jonathan Carlsbogård, 23 (mittnia)

Numera utlandsproffs i tyska TSV Lemgo. Men allting började i Kärra, som är hans moderklubb. Efter att ha tagit sig hela vägen upp till A-truppen testade han lyckan i Redbergslid. Där fick han stort förtroende och växte så småningom ut till en av Handbollsligans främsta målskyttar.

Hayder Al-Khafadji, 21 (målvakt)

Har Wasaiterna som moderklubb men kom i tidig ålder till Kärra och vann där SM-guld på U-nivå. Sedan ett par år tillbaka reserv bakom suveräne Tobias Thulin i Redbergslid.

Edijana Dafe, 28, (vänstersexa)

Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Kom fram i Wasaiterna men gjorde sedan sju år i Kärra. Under sin tid där var hon med och tog hem två Junior-SM-titlar, debuterade i Elitserien och fick göra flera framträdanden i U-landslagen. Flyttade sedan till Sävehof där hon utsågs till "Årets komet", vann fyra SM-guld och fick chansen i A-landslaget. Avslutade i fjol karriären efter en säsong i BK Heid.

Marcus Aggenfjord, 20 (mittsexa)

Ung linjespelare som tog sina första handbollskliv i Kärra. Har efter det också testat på lyckan i både Sävehof och Önnered.

Erika Höljer Persson, 42 (högersexa)

Tillhörde den tidiga generationen av framgångsrika talanger som kom fram i Kärra i början och mitten av 90-talet. Fanns med i landslag på både U- och Juniornivå.

Adam Nyfjäll, 26 (mittsexa)

Lämnade moderklubben Lysekil för RIK när han var i gymnasieåldern. Skiftade sedan till Kärra där det blev två säsonger. Har efter det hunnit med spel både utomlands och i ett par svenska klubbar. Numera är mittsexan hemmahörande i IFK Kristianstad.

Jenny Sandgren, 24 (målvakt)

Tog sina första handbollssteg i Lillekärrshallen och växte sedan med uppgiften. Var med och bärgade SM-guld på U-nivå i Kärra. Efter en säsong i Spårvägen bar det av till Norge och Fredrikstad för målvakten. Där har hon varit lyckad.

Loui Sand, 25 (vänstersexa)

Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Inledde handbollskarriären i Kärra och betraktades tidigt som en bolltalang utöver det vanliga. Men det var inte förrän i Önnered och framför allt i Sävehof som hon blev en storstjärna. Numera utlandsproffs i Frankrike och en given kugge i Henrik Signells landslag.

Mikaela Mässing, 24 (vänsternia)

Mölndalstjejen fostrades i Mölnsdals HF, men har också hunnit med spel i BK Heid och Kärra. Mässing, numera hemmahörande i H65 Höör och i det svenska landslaget, ingick i den gyllene 94/95-generation som skördade framgångar för Hisingsklubben på U-nivå.

Emil Mellegård, 21 (vänstersexa)

Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Är en av tre Kärra-fostrade kantspelare som för tillfället tillhör Redbergslids A-trupp. En stor talang som har störts av en hel del skadeproblem under sin tid i RIK men som besitter skyhög potential.

David Miosavljevic, 19 (mittnia)

Moderklubben är Backa men Miosavljevic gjorde flera säsonger i Kärras ungdomslag innan han tog steget över till Redbergslids U-trupp. Flyttades inför årets säsong upp till A-truppen. Där har han dock, såhär långt, fått snålt med förtroende.

Andreas Berg, 26 (vänstersexa)

Citatmaskinen Berg blev precis som grannpojken och kompisen i Kärra, Jesper Konradsson, en framgångsrik handbollsspelare. Efter flera år i moderklubben gick flyttlasset 2011 till Önnered. Är efter ett proffsäventyr i Tyskland tillbaka på hemmaplan, sedan två år tillbaka. Nu i Alingsås.

Jonathan Berg, 28 (mittsexa)

Storebroder Berg fostrades också i Kärras ungdomslag. Fortsatte sedan karriären på annat håll och har såhär långt såväl hunnit med att representera Alingsås, Drott och Önnered. Nu är han tillbaka i Lillekärrshallen som lagkapten för Kärras A-lag i division 1.

Kristian Bliznac, 35 (vänsternia)

Han föddes i kroatiska Split men växte upp i Göteborg och det var i Kärra han startade sin handbollskarriär. En sport han inte började satsa på förrän i tonåren. Efter ett par lyckade säsonger i klubbens A-lag följde flera säsonger i andra svenska klubbar och utomlands, bland annat i tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen.

Teresa Utkovic, 38 (högersexa)

Karriären inleddes i Kärra. Den avslutades i Boden 2016. Däremellan hann Teresa Utkovic med att representera ett flertal klubbar, däribland Sävehof och danska Aalborg, och dessutom göra 79 landskamper och 172 mål för det svenska landslaget.

Markus Thorbjörn, 20 (högersexa)

Landslagsmeriterad högerkantspelare som likt Emil Mellegård och Oliver Wigmark valde att lämna Kärra för att testa vingarna i Redbergslids A-lag. Väntar där än så länge på det riktiga genombrotten.

Martin Frändesjö, 47 (vänstersexa)

Bild: ANDREAS HILLERGREN
Bild: ANDREAS HILLERGREN

En av de talanger från Kärras talangfabrik som har lyckats ta sig längst. Utöver hundratals mål och flera titlar med RIK hann Frändesjö också med att vara en viktig spelare under många år i "Bengan Boys", svensk handbolls absolut mest framgångsrika landslag. Gjorde dessutom flera år utomlands i stora klubbar. Har efter spelarkarriären både varit tränare och tv-expert.

Gabriella Kain, 37 (målvakt)

Visade upp stor potential under sina ungdomsår i moderklubben Kärra innan hon som 19-åring värvades till Sävehof. Sex år i Partille följdes upp av spel i Skövde och klubbar i Danmark och Ryssland. Slutade med handbollen 2013 på grund av en knäskada och summerade då en karriär med flera mästerskap och 82 matcher för det svenska landslaget.

Jacob Schmidinger, 31 (mittnia)

Ytterligare en spelare som startade sin karriär i Kärra och som sedan satsade vidare mot större uppgifter. Efter fem år i Handbollsligan och allsvenskan i BK Heid och Önnered valde han 2016 att sluta cirkeln och återvända hem till Kärra.

Jesper Konradsson, 24 (mittnia)

Bild: PETTER ARVIDSON
Bild: PETTER ARVIDSON

Det stod tidigt klart att Konradsson var en talang utöver det vanliga. Lämnade som 17-åring moderklubben Kärra för att ta nästa kliv i Alingsås. Under sina år i potatisstaden var han motorn i det lag som radade upp finalplatser. Har varit flitigt förekommande i landslaget och tillbringar sedan 2017 sin handbollsvardag i danska Skjern i Danmark.

Lars Bernhardsson, 34 (vänsternia)

Kom fram i Kärra men växte ytterligare när han tog klivit vidare till Redbergslid som 18-åring. I RIK var han också med och vann SM-guld 2003. Innan karriären summerades 2015 hade han hunnit med en sväng i Alingsås och ytterligare en sejour hos de vita eleganterna.

Thomas Berntsson, 47 (högersexa/högernia)

Gjorde flera år i moderklubben Kärra men hann också med spel i flera andra klubbar, som Frölunda, Warta, Runar och RIK. Hos den sistnämnda fick han också vara med och bärga SM-guld. Gjorde också 5 landskamper under Bengt Johanssons era som förbundskapten.

Amanda Sjöstrand-Hallman, 18 (mittsexa)

Kom fram i Kärra men flyttade för ett par år sedan vidare till Kungälv där hon redan som 18-åring har fått en viktig roll i SHE. Tillhör en av sin generations mest lovande spelare och spås en lysande framtid.

Karin Almqvist, 45, (mittnia)

Sävehof-legendar (näst flest matcher någonsin för klubben) som när hon summerade spelarkarriären gjorde det med SM-guld och ett flertal A-landskamper på meritlistan. Var karriären inleddes? I Kärra. Har efter att hon slutat som spelare förekommit en hel del som tränare.

Rebecka Karlsson, 24 (vänsternia)

Startade karriären i Backa men flyttade i tidig ålder till Kärra och ingick i den namnkunniga 94/95-generationen som skördade stora framgångar på U-nivå. Numera är vänsternian den stora stjärnan hos SHE-nykomlingen Kungälv, där hon har visat upp ett imponerande målfacit.

Oliver Wigmark, 21 (högersexa)

Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tillhör kanske den allra mest framgångsrika generationen på herrsidan i Kärra. Var tillsammans med spelare som Emil Mellegård och Hayder Al-Khafadji med och bärgade SM-guld på pojksidan. Gör numera stor succé på kanten i Redbergslid, där han öst in mål under årets säsong.

Hamed Khazrai, 37 (högersexa)

Ytterligare en i raden som har fått uppleva att spela handboll i Kärra. Sedan en tid tillbaka är Khazrai huvudtränare för Önnereds damlag i SHE. Som spelare representerade han utöver Kärra också Sävehof, TV Emsdetten, Warta och Kungälv.

Malin Sandberg, 18 (högernia)

Resan började i Kärra för en av väst-Sveriges absolut största talanger i den lovande 00-kullen. Har redan spelat en viktig roll i U-landslagen och fått stort förtroende i Önnereds SHE-lag.

Jessica Ehrnbring, 30 (mittnia)

Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Önnereds största stjärna de senaste åren inledde handbollskarriären i Kärra. Var i fjol en av SHE:s främsta målskyttar och bar nykomlingen Önnered på sina axlar. Fortsatt framträdande i år.

Thomas Bredenfeldt, 41 (vänsternia)

En stor talang som nämndes i landslagsdiskussioner när han spelade på sin topp. Gjorde ett par säsonger i Kärra och Sävehof men var som allra bäst när han lirade i Önnered, där han lyckades med bedriften att vinna dåvarande Elitseriens skytteliga.

Gustav Hallbert, 41 år (avliden 2017) (högersexa)

Kärra-produkten var en av Sveriges största handbollstalanger i mitten av 90-talet och flyttade i tidig ålder till Redbergslid. Hos de vita eleganterna fick han vara med och vinna två SM-guld, det första tillsammans med bland andra Peter Gentzel, Stefan Lövgren och Ljubomir Vranjes. Gick bort våren 2017, endast 41 år gammal.

David Sandberg, 20 (vänsternia)

Fostrad i Kärra men tog sedan klivet vidare till Sävehof. Efter tiden i Partille valde han i stället att flytta till Önnered där han numera ingår i den A-trupp som tog klivit tillbaka till Handbollsligan i våras. Har meriter från juniorlandslaget.

Daniela Gustin, 24 (högersexa)

Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Gjorde mästerskapsdebut 2017 i VM. I vinterns EM finns hon med i landslagstruppen återigen. På vägen till toppen hann Backa-produkten med att vara en del av Kärras lag 2011–2013, där hon var en av många i det profilstarka flicklaget födda –94/95 som senare kom att få en framgångsrik karriär.

Emil Hodzic, 19 (högernia)

Ytterligare en ung spelare i RIK som har historik i Kärra. Fostrades på Hisingen men har utöver tiden i Kärra också hunnit med spel i Önnered. Flyttades inför årets säsong upp till Redbergslids A-trupp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.