Sävehofs drag under semifinalen mot Ystad

I vanliga fall hör man lagens taktiksnack rakt ut i tv.
Men i semifinalen mellan Sävehof och Ystad hörde man bara flåsande.
– Jag blev väldigt yr efteråt, säger Gzim Salihi till Sportbladet.

ANNONS
|

Ser man handboll på tv hör det till att man får hänga med hela vägen in i taktikringen under timeouter. Så har det varit sedan urminnes tider.

På senare år, i takt med att man kunnat streama matcher i telefonen, har detta blivit en het potatis. Motståndarna kan nämligen via tv-bilder ta del av timeouter i realtid – och använda detta för att sätta käppar i hjulen.

Det kanske kändaste exemplet på detta uppdagades under SM-finalen mellan Alingsås och Lugi 2014.

Därför har det nästan blivit en sport i sig att komma på smarta sätt att förvirra under timeouter. Tränare har kommit på kodord, spelare har täckt över taktiktavlor med handdukar – och i extrema fall har ren desinformation spridits.

ANNONS

I semifinal två mellan Sävehof och Ystad fick vi se ett nytt spännande grepp.

Förbundets svar

I matchens sista timeout, med en minut kvar och 28–27 till Sävehof på resultattavlan, tog tränare Michael Apelgren ton.

Men vad han sa var inte det lättaste att höra – för högernian Gzim Salihi lutade sig in mot tränaren och flåsade in i hans påklistrade tv-mikrofon medan direktiven delades ut.

Enligt Salihi själv var påhittet och helt och hållet hans eget.

– Det är ju slutspel så man måste göra allt för att vinna – tyvärr. Det var några småtaktiska grejer som var ganska viktiga. Men jag blev väldigt yr efteråt, kan jag säga, säger han till Sportbladet.

Apelgren stämmer in i denna bild. Däremot tror han att det var nödvändigt – enligt tränaren hade Ystad lyssnat in på hans timeouter i den första semifinalen.

– De satt en meter från bänken med airpods och kollade direkt vad vi sa på deras mobiler. I går var det Kenneth Andersson (assisterande tränare i Ystad nästa säsong) som jobbade med det under matchen. Tidigare har det varit andra i deras ledarstab. Det är helt okej för mig, men det kan kanske vara en förklaring till varför det varit lite annorlunda timeouter de senaste åren, säger han.

ANNONS

Just flåsandet lär vi dock inte få se igen – för efter händelsen kontaktade sändande C More förbundet som nu förbjudit agerandet.

– Vi har hanterat gårdagens incident med samtliga inblandade parter för att säkerställa att liknande inte inträffar igen, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll, till Sportbladet.

LÄS MER:Sävehof avgjorde i slutminuterna – en match från final

LÄS MER:Michael Apelgren tar över Pick Szeged

LÄS MER:Handbollspanelen om taktiska genier och tuffa dueller i semifinalerna

ANNONS