Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sävehof vann klart: ”Fenomenalt försvarsspel”

Sävehof gjorde processen kort med Höör och var klart bäst matchen igenom. Nyckeln var ett bra försvarsspel – och en rivstart på matchen.
– Jag tycker att vi dominerade matchen från början till slut, säger tränare Rasmus Overby.

Innan matchen stannade Rasmus Overby till hos sändande tv-bolag C More.

– Nu går vi in och är fullt fokuserade på den här uppgiften som väntar, sa han då.

Och det var Sävehofspelarna. Hemmalaget rivstartade det tredje semifinalmötet med Höör 65 och skaffade sig redan första minuten ett mentalt övertag på gästerna. I matchens första anfall blockade en Sävehofförsvarare bollen med magen, innan en medspelare slängde sig och vann bollen liggande.

När sedan Sävehof också inledde matchen med tre raka mål kändes det som om hemmalaget skulle stjäla hela showen.

En känsla som sedan eskalerade. Med 7.09 på klockan sköt Ida Staxen Lagerbon ett stenhårt skott som gick in tätt under ribban. Då ledde Sävehof med 7–2 och inget tydde på att Höör skulle kunna matcha Sävehofs intensitet.

– Vi spelade väldigt bra försvarsspel som gjorde att vi fick många lätta kontringsmål, säger Mathilda Lundström.

Lundström var – tillsammans med Jamina Roberts och Nina Dano – nyligen sjuka i corona och hade inte hunnit träna med laget särskilt mycket inför matchen.

– Det var en lindrig variant som var mer som en förkylning. Jag har hunnit köra någon träning och känna lite på det.

Jamina Roberts utvisad

Sävehof fortsatte bra i den första halvleken, men tappade initiativet i slutet på halvleken.

– Vi var för stillastående framåt och tog för snabba avslut. Det var mer på våra egna misstag som gjorde att de kom in i matchen igen, säger Rasmus Overby.

När Höör inledde den andra halvleken med att sno åt sig bollen och reducera var det nog många Sävehofhjärtan som satt i halsgropen.

Men närmare än ett mål ifrån skulle Höör dock aldrig komma. Sävehof la in ett ryck och gjorde fyra raka mål. Bland annat hittade Jamina Roberts in i målprotokollet för första gången i matchen.

– Jag fick inte till det målmässigt men det kändes som att jag drog på mig markering och spelade in någon på mål. Det var lite hackigt både från min sida och lagets sida. säger Jamina Roberts, som sedan blev utvisad och riskerar avstängning.

Det riktiga matchavgörandet kom vid ställningen 19–15 när Sävehofs målvakt Sofie Börjesson räddade ett friläge och hemmalaget kunde kontra in 20–15.

– Att få dessa extraordinära räddningarna är skönt som tränare och som lag. Vi vet att Sofie har dem i sig och att hon är en väldigt duktig målvakt, säger Rasmus Overby.

En seger från SM-final

Efter det gick luften ur bortalaget och Sävehof bjöd på bländande försvarsspel och snabba kontringar.

– Vi spelade helt fenomenalt försvarsspel i andra halvlek, det var där vi la grunden för att vinna, säger Overby.

Slutsiffrorna skrevs till 29–22, vilket innebär att Sävehof leder matchserien med 2–1. Nästa match spelas i Höör på tisdag, då har Sävehofs damer chans att — precis som herrarna – säkra en finalplats.

– Vi var nära sist, nu behöver vi göra ett mål till så att vi vinner, säger Rasmus Overby och får medhåll av Mathilda Lundström:

– Det är en jättefördel att få en vinst här hemma. Det kommer bli en tuff match där men det kommer bli riktigt roligt.

Målbäst i Sävehof blev Trine Wacker Mortens på sex mål, och näst bäst var Nina Koppang med fem fullträffar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.