Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sävehof går in i jakten på historisk kvartsfinalplats

Sävehof går in i Champions Leagues huvudrunda – där väntar en tuff kamp om en historisk kvartsfinalplats.
– Vi ska vara extremt stolta, men också extremt ödmjuka, säger Sävehofs tränare Rasmus Overby.

För första gången på fyra år är Sävehofs damer klara för huvudrundan i Champions League, där en kvartsfinalplats står på spel. Skulle Partille-laget nå dit gör de det som första svenska damlag någonsin.

Men det är en tuff väg dit. Huvudrundan spelas i två grupper där fyra av sex lag från varje grupp går vidare. Sävehof, den enda svenska representanten i Champions League i vår, går in som femma i sin grupp, med två poäng med sig från gruppspelet.

– Det är väldigt häftigt. Vi ska vara extremt stolta, men också extremt ödmjuka, säger Sävehof-tränaren Rasmus Overby.

Trots chansen att nå en historisk kvartsfinal ligger Sävehofs fokus inte främst på resultatet.

– För oss är det att vi ska utveckla oss och utveckla varje individ, säger Overby.

Huvudrundan inleds för Sävehof på lördagen med en tuff match direkt.

– Buducnost borta i Champions League om att gå vidare kvartsfinal, det är ett tufft motstånd och när man ser på varje individ är det en helt annan värld än vad Sävehof är ifrån. Så vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften och ska försöka göra allt för att hänga med och försöka sno en poäng eller två.

Ung trupp till Montenegro

Senast Sävehof spelade huvudrunda i Champions League var säsongen 2015/2016. Av de som var med då är bara fyra spelare kvar i klubben; Emma Fernis, Thess Krönell, Joanna Lindvall Haggren och Johanna Forsberg. Men bara två av dem finns med när huvudrundan inleds under lördagen.

Joanna Lindvall Haggren är långtidsskadad och rutinerade Thess Krönell missar även hon matchen på grund av skada och ersätts av 18-åriga Thea Blomst.

Dessutom är Wilma Kroon Andersson sjuk och 18-åriga Agnes Åseskog är med till Montenegro som backup för Sofie Börjesson i målet.

– Så vi har ett ungt lag, ett intressant lag, konstaterar Rasmus Overby.

Mellan 25 januari och 8 mars ska sex Champions League-matcher spelas, varav tre på bortaplan. Samtidigt fortsätter ligaspelet på hemmaplan, där Sävehof i skrivande stund ligger på tredjeplats när åtta matcher återstå innan det är dags för slutspel. Det kommer med andra ord bli tufft matchande för laget.

– Vi har tränat bra och är fysiskt solida. Hade det inte blivit Champions League hade det blivit EHF-cupen så vi har varit medvetna om att det skulle bli matcher efter jul. Och då är det här roligare än EHF-cupen. Så det är inget vi fokuserar på. Vi är det enda svenska laget i CL i år och ska vara stolta. Vi ser det som något positivt istället för tuff, säger Overby.

"Når vi kvartsfinal går vi plus minus noll"

2017 tackade Sävehof nej till spel i EHF-cupen på grund av att spel där skulle innebära en stor kostnad för föreningen.

Nu är det Champions League som gäller men inte heller där är summorna så stora att föreningen nödvändigtvis går plus på det.

Spel i huvudrundan ger 20 000 euro, en eventuell kvartsfinal 25 000 euro och spel i final four (semifinal och final) 50 000 euro plus bonusar.

– Ekonomiskt sätt är det inga pengar. Jag skulle tippa att om vi når kvartsfinal går vi plus minus noll. Det kostar med resor och avgifter att betala och allt material och personal och allt runt omkring, säger Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson.

Når klubben Champions League även kommande år kan det dock bli skillnad.

– Det här är sista året på ett gammalt tv-avtal. Nästan alla siffror tredubblas till året efter. Formatet görs om och det blir mer pengar, säger Albrechtson.

Sävehofs grupp inför huvudrundan:

1. Györi (Ungern), 8 poäng

2. Brest Bretagne (Frankrike), 8 poäng

3. Buducnost (Montenegro), 4 poäng

4. Krim Mercator (Slovenien), 2 poäng

5. Sävehof (Sverige), 2 poäng

6. Ramnicu Valcea (Rumänien), 0 poäng

Fyra lag går vidare till kvartsfinal.

Sävehof har i det första gruppspelet redan mött Györi och Krim Mercator och har med sig poängen från de matcherna in i huvudrundan.

Sävehofs matcher i huvudrundan:

25 januari: Buducnost (b)

2 februari: Ramnicu Valcea (h)

9 februari: Brest Bretagne (b)

22 februari: Buducnost (h)

29 februari: Ramnicu Valcea (b)

8 mars: Brest Bretagne (h)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.