Peter Gentzel oroar sig för handbollens omedelbara framtid om det skulle bli en nedstängning i pandemins fotspår.
Peter Gentzel oroar sig för handbollens omedelbara framtid om det skulle bli en nedstängning i pandemins fotspår. Bild: PETTER ARVIDSON

Peter Gentzel: ”Det handlar om svensk handbolls överlevnad”

Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll, är rädd att en nedstängning av Handbollsligan skulle bli förödande för både sporten och klubbarna. Det säger han i en stor intervju med Alingsås Tidning.

ANNONS
|

I dagarna skulle de snabbtest som Svenska handbollförbundet utlovade den 17:e november nå föreningarna.

Men så blir det inte, berättar Peter Gentzel:

– Tyvärr kommer vi inte kunna köra igång det denna veckan. Det finns klubbar som har spelare med symptom och som kör tester, Lugi bland andra inför match på lördag, och en del klubbar har redan snabbtester. Därför får vi prioritera, men vi kan inte ta alla.

Varför är det först nu som testerna börjar anlända, när ni gick ut med informationen den 17:e november?

– Den 17:e var dagen då vi beställde testerna och vi skulle först fått leverans förra veckan. Beskedet igår från vår leverantör var dock att dom inte kan leverera denna veckan heller. Så vi köper in test från en annan aktör som jag haft kontakt med nu på förmiddagen. Vi ska bara stämma av pris och se till så det är bra, godkända test. Det som skett är att kommuner och landsting helt enkelt beställt högre volymer här i slutet än vad man hade räknat med.

ANNONS

Alingsås Tidning har under de senaste dagarna varit i kontakt med tränare och fysansvariga i nästan alla handbollsligaklubbar för att höra hur dom jobbar med testning och hanteringen av pandemin.

En sak som några oroar sig för är de resurser som krävs för att genomföra masstestning inför varje match.

– Vi har en dialog med föreningarna och nästan alla har en medicinskt ansvarig på något vis. Sedan handlar det om logistik och tid i större utsträckning än vad man är van vid. Det ställs extra krav rent organisatoriskt, speciellt för hemmalagen med delegater, domare och så vidare.

Om det skulle innebära högre kostnader för klubbarna, står ni för dom då?

– Vad är en större kostnad? Just nu är alla kostnader större på grund av sitsen vi är i. Men vi får ha en dialog och lösa det på något sätt, kan vi hjälpa till centralt så gör vi det. Det ligger i allas intresse att säkerställa arrangemang så gott det går.

Många efterfrågar en större möjlighet att skjuta på matcher, hur ser du på det?

– Ska vi hålla terminsplanen med en sista omgång i början av mars för SHE och Handbollsligan blir det svårt att få in matcherna som skjuts upp. Vi har ytterst få lediga speldagar och flera lag har redan ett tufft spelschema. Där är utmaningen. Generellt är det inga problem med att skjuta på matcher men när ska dom spelas?

ANNONS

Kan det bli så att säsongen förlängs?

– Den diskussionen hade vi redan innan säsongen började och den finns fortfarande, absolut.

Varför anser ni att handboll borde spelas alls just nu?

– Det handlar om svensk handbolls överlevnad lite grann. Jämför man med andra funktioner i samhället som inte stänger ner, som att gå och handla eller så, är en någorlunda kontrollerad match i handboll inte en större smittorisk. Det är därför livsviktigt att vi får samma chans som övriga funktioner i samhället. Lägger vi ner verksamheten tappar vi ännu mer pengar vilket kan leda till att föreningar får stänga ner, vilket i sin tur drabbar ungdomsidrotten.

Vad skulle krävas för att ni skulle ta ett beslut att pausa ligan? Ett myndighetsbeslut?

– Precis, vi tar inte det beslutet på eget initiativ.

I mitten av november pausades allsvenskan för dam och herr men inte SHE och Handbollsligan. Varför?

– Dels väntade vi på testerna. Men vi tycker också det fanns skarpare protokoll och bättre medicinsk kunskap och närvaro överlag där än vad det finns på allsvensk nivå. Flera föreningar har dessutom köpt in snabbtester och de lag som deltar i Europa är vana vid att hantera dom. Vi kände en trygghet i de högsta serierna tills dess att snabbtesterna levererats.

ANNONS

Hur tycker du klubbarna hanterat smittspridningen och testningen hittills?

– Alla gör ett fantastiskt jobb och vi har en bra kommunikation med föreningarna. Dyker det upp ett fall så rapporteras det in och så diskuterar vi saken. Det har varit över förväntan får jag säga och än så länge, ta i trä, så har vi haft relativt få fall jämfört med andra idrotter.

ANNONS